IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп може да вземе на мушка още китайски компании, в това число и Alibaba

Американският президент се активизира срещу Китай с наближаването на изборите през есента

18:59 | 16.08.20 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Американският президент Доналд Тръмп даде знак, че обмисля да предприеме наказателни действия срещу други китайски компании, включително и срещу Alibaba, само ден след като нареди на ByteDance да прекрати всички операции на притежаваното от нея приложение TikTok в САЩ в рамките на 90 дни.

На въпрос от събота дали обмисля наказателни действия срещу други китайски компании, като компанията за електронна търговия Alibaba, Тръмп отговори: „Ние разглеждаме други неща, да, правим го“.

Белият дом не даде никакво обяснение относно коментара. Но изказването на Тръмп ясно подчертава засилващия се фокус на президента срещу Китай, обвиняван от Тръмп в разпространението на коронавируса, пише Nikkei Asia Review. 

Президентът на САЩ предприе конкретни действия срещу китайската технологична индустрия в петък. В допълнение към заповедта, касаеща ByteDance, Доналд Тръмп прекрати мярката, която забраняваше на някои американски компании да продават стоки на Huawei, китайският телеком, обвиняван от Вашингтон в шпионаж в услуга на Пекин.

През последните месеци Тръмп предприе редица уверени стъпки срещу Китай, за да отговори на предполагаемите заплахи за икономиката на САЩ и националната сигурност от страна на Китайската комунистическа партия (ККП). Повечето китайски експерти в САЩ вярват, че той ще засили натиска върху Пекин непосредствено преди изборите в САЩ.

Ходът на Тръмп срещу ByteDance беше предшестван от препоръка на Комитета по чуждестранни инвестиции в САЩ. Тя стана факт, след като американският президент издаде отделен указ, забраняващ на американските компании да се занимават с TikTok, освен ако ByteDance не продаде приложението на американска група в рамките на 45 дни.

Microsoft вече води преговори за закупуването на приложението. Високопоставен американски служител заяви, че новата заповед ще увеличи натиска върху ByteDance да продаде TikTok, защото стойността на актива ще падне с изтичането на 90-дневния срок.

"Ако не бъде постигната сделка (с Microsoft), това може да блокира достъпа на TikTok в САЩ през следващите 90 дни", заяви Кевин Улф, партньор в Akin Gump.

Отделно от това търговското министерство се насочи към Huawei, като прекрати забраната срещу компанията, позволявайки на американските дружества да обслужват сключените с телекома договори.

Huawei продължава да отрича твърдението на САЩ, че помага на Китай да извършва кибер шпионаж.

Най-големият бенефициент на временните облекченията от забраната е Google, който продължи да актуализира операционната си система Android на старите телефони с марка Huawei.

Американски представител заяви, че Белият дом изпраща сигнал до компаниите, че трябва да ограничат бизнеса си с Huawei, а също така, че ще има все по-големи пречки пред издаването на всякакви лицензи.

Тръмп подходи по внимателно спрямо Huawei, тъй като той се опита да избегне допълнителната ескалация в търговските отношения с Пекин. Но наскоро президентът на САЩ отново се активизира срещу Китай на фона на наближаващите избори през есента.

Миналата седмица Белият дом се насочи към Tencent, като постави 45-дневен ултиматум на американските компании да прекратят всякаква дейност с приложението WeChat, което е собственост на китайския разработчик.

С това Тръмп обяви, че е готов да предприеме допълнителни по-строги действия срещу китайските компании, които предоставят редица популярни стоки и услуги на американския пазар.

Той не спря дотук. Президентът на САЩ наложи санкции срещу китайски и хонконгски висши държавни представители и административни служители, след като Пекин наложи нов закон за сигурността върху специалния административен район – бивша британска колония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 3 години
тоя бъг е от 7-8 години... и тръмп си заминава... виж социологията! разликата доближава 10%...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Инвестор, имате бъг в сайта, ако пишеш и с ударение, не се изписва и ти трие останалата част от коментара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
При тяхната система, тоя има гарантиран 2ри мандат. Тя и хиларията имаше повече гласове, но не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
хммм ... що мислиш , че байдън ще е по-различен ... ?! той е хамерикански президент , може да се държи по-дипломатично - дълги години е бил съветник по външната политика на Обама , но тази политика ще продължи . хамериканците си гонят стратегическите интереси и в момента точно чайниците са им трън в (цензура) ... :))) ... гугълни си biden policy china
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
а ти оставаш без папо , като изберат Тръмпа пак ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Petar2015
преди 3 години
Китай няма нужда да прави нищо - просто ще изчака изборите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 8
дядя Вова
преди 3 години
Як е дядката, докато не докаже на последният туземец, че е як в преговорите,яхнал ядрена държава, няма да се спре!Аре дони, затрий го тоя несправедлив свят, де все още има опърничавине искащи да обслужват вашата икономика 80% от услуги -ссввииррккии, ккааввааллии и дудуци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
petrg5s
преди 3 години
Изкудкудякалия дядка е пътник,още 2 месеца само
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още