IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добра идея ли е да си купим жилище по време на рецесия?

Въпреки че жилищният пазар във Великобритания започна да се възстановява, помрачените икономически условия все още крият рискове за купувачите

17:32 | 16.08.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Ian Hodgson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ian Hodgson/Bloomberg

Пазарът на имоти и икономическите данни обикновено са преплетени. Активността на пазара и цените на жилищата се повишават в периоди на икономически растеж и се забавят, когато финансите на страната се влошат, пише Telegraph.

Това е така, защото се губят работни места и финансите се свиват по време на рецесия, така че предпазливите купувачи се въздържат от покупки и повишаването на цените на жилищата се преустановява.

Но началото на настоящата рецесия във Великобритания не се разиграва по обичайния начин. 

Отчасти това е така, защото Кралството влезе в рецесия след криза в здравеопазването, а не след финансов крах, което означава, че финансовата система не е претърпяла поражения по същия начин, както през 2008 г.

Правителството също предприе безпрецедентни мерки в защита на работните места в краткосрочен план и подкрепи пазара на жилища.

Сделките с имоти намаляха, когато Великобритания наложи блокировки, като продажбите на жилища бяха ефективно забранени между март и май. Съществуваха опасения, че доверието в пазара ще изчезне и цените на жилищата ще се сринат.

За да стимулира активността на пазара, финансовият министър Риши Сунак обяви през юли, че ще бъдат отменени забраните за по-голямата част от покупките на жилища. Тези, които купуват имоти на стойност 500 000 паунда или по-малко, не плащат данък, докато купувачите, които се оглеждат за по-скъпи жилища, ще се възползват от намалените пазарни цени.

Временната отмяна на гербовия налог се очаква да продължи до 31 март 2021 г. и ще спести на средностатистическия купувач 2460 паунда данък. Гербовият налог се начислява върху покупките на жилища в Англия и Северна Ирландия, като подобни облекчения бяха обявени впоследствие в Шотландия и Уелс.

Този ход бързо възстанови доверието към пазара, но все пак за крие своите рискове.

Какви са рисковете от покупка в условия на рецесия?

Основното опасение за купувачите днес е, че влошаващите се икономически условия ще доведат до спад на цените на жилищата скоро след покупката им, което потенциално ще ги остави с отрицателен капитал. Това означава, че в крайна сметка новите притежатели на жилище ще дължат повече, отколкото е стойността на самия имот, като това е особено значим проблем за хората с малки депозити.

Съществуват и притеснения, че правителствената схема за защита на работните места няма да бъде удължена и стотици хиляди хора ще изгубят своята работа. Това допълнително ще доведе до помрачаване на пазарните настроения.

От друга страна, дори хората да останат уверени, банките могат да откажат отпускането на ипотечни кредити.

И все пак едно евентуално възстановяване във V-образна форма на икономиката може да тласне пазар към бързо възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
Mirilai-lai
преди 3 години
не, най-добре е да купуваме по време на Бум, когато цените са най-високи....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Oбичам България
преди 3 години
Какъв е тоя *** е? Поне да беше дал 150 лв да ми направят сайт. С този дизайн прилича на порно блог от 1995г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
Sandy
преди 3 години
http://burgas-podlupa.com/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B0-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D1%84%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B0?fbclid=IwAR2FToewrA8ZGUzE5I-hevEhKsr7kgr5VGb43kpLKig0Va7bTc0lcCEONgc
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още