IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иванов: Вместо промяна Борисов предлага подмяна

Предложенията на премиера за правосъдната реформа му ги предлагах още през 2015 г., твърди лидерът на Да, България

09:01 | 15.08.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Христо Иванов. БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ</em></p>

Снимка: Христо Иванов. БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ

Със своята реч премиерът Бойко Борисов не прави рестарт, а участва в сценарий за циментиране на статуквото. Това мнение изказа в интервю за bTV лидерът на "Да, България" Христо Иванов по повод предложението на премиера за свикване на Велико народно събрание, което да приеме нова Конституция.

Иванов определи като „абсолютно безмислено упражнение" да се пише нова Конституция и посочи, че почти всички предложения могат да бъдат приложени чрез законодателни промени.

Относно промените в съдебната система Христо Иванов напомни, че е предложил същата реформа през 2015 г., като министър на правосъдието във втория кабинет на Борисов, но ГЕРБ са се отказали от собствената си политическа програма.



„По правосъдната реформа това са едни неща, които аз му предлагах през 2015 г., те не изискват ВНС и нова Конституция. Когато кажеш: „Ние ще ги обсъждаме във ВНС", това е начин да ги превърнеш в една димка. Вместо промяна Борисов предлага подмяна", е мнението на Иванов.

Според него една от целите е сблъсък между Обединените патриоти и ДПС и абсолютна подмяна на дневния ред. „Вместо промяна Борисов предлага подмяна. Точно по същия начин, по който това се случи 1990 г. Той в момента предаде младите хора“, каза още Иванов.

По думите му България не се нуждае от изцяло нова конституция. „Протестът иска оставка и отговорност от главния прокурор. В тези промени няма гаранция, че на Иван Гешев ще му бъде прекратен мандатът… Фактът, че се посочва прекратяване на мандата на ВСС, но за Гешев не се казва, показва, че Борисов продължава да охранява бясното куче на Делян Пеевски – Гешев“, коментира съпредседателят на „Демократична България“. Същевременно той прогнозира, че протестите ще продължат, защото всички недоволни виждат опита за подмяна на дневния ред.

Припомняме, че вчера след продължаващите повече от месец протести в цялата страна и дори чужбина с искане за оставката му и тази на главния прокурор Иван Гешев премиерът Бойко Борисов обяви, че предлага свикване на Велико народно събрание, което да въведе редица съществени промени в Конституцията. Той направи заявката в обръщение, разпространено от правителствената прессулжба.

"Самият акт показва пренебрежение към Конституцията. Чл. 159 от основния закон е категориен, че правото на инициатива за свикване на ВНС принадлежи на не по-малко от половината от народните представители и на президента, не и на министър-председателя", каза също в петък държавният глава Румен Радев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още