IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захариева: Не бягаме от избори и служебен кабинет

Още през 2017 г. поехме ангажимент за свикване на Велико народно събрание, припомни вицепремиерът

09:49 | 15.08.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p class="flow-text indent justify">
	Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева. <em>Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА</em></p>

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева. Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Още през 2017 г. ГЕРБ пое ангажимент за свикване на Велико Народно събрание. Това припомни в интервю за Нова вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в коментар на предложеното вчера от премиера Бойко Борисов за свикване на Велико Народно събрание и промяна на конституцията.  




„Още през 2017 г. поехме ангажимент за свикване на Велико народно събрание”, каза тя.  „Винаги се водим от това да бъдем обединена нация и народ. Не бягаме от избори и служебен кабинет”, заяви вицепремиерът. „В нашата предизборна програма още през 2017 г. поехме ангажимент да започнем дебат за нова Конституция и за свикване на Велико народно събрание. Темата за това какво още е необходимо да се направи като изменение във връзка със съдебната власт е от много години”, каза още тя.

Захариева припомни, че още в предишното Народно събрание е имало дискусии по темата. Същевременно тя призна, че темата е била обсъждана от месец и половина.

„Съдебната система трябва да отговаря на очакванията на хората. Процедурата не е проста – свикване на Велико народно събрание и преди това обсъждане. Винаги сме показвали, че имаме смелост да го направим. Не бягаме от тази отговорност, не бягаме от избори и служебен кабинет. Винаги се водим от това да бъдем обединена нация и народ“, каза още тя. 

Според Захариева настоящата Конституция безспорно има своите достойнства. „Аз съм юрист, работила съм години по нея. Тя свърши своята работа. В същото време обаче, големите реформи, които обществото очаква, не могат да се случат с обикновено Народно събрание”, категорична бе Захариева.

Припомняме, че вчера след продължаващите повече от месец протести в цялата страна и дори чужбина с искане за оставката му и тази на главния прокурор Иван Гешев премиерът Бойко Борисов обяви, че предлага свикване на Велико народно събрание, което да въведе редица съществени промени в Конституцията. Той направи заявката в обръщение, разпространено от правителствената прессулжба.

"Самият акт показва пренебрежение към Конституцията. Чл. 159 от основния закон е категориен, че правото на инициатива за свикване на ВНС принадлежи на не по-малко от половината от народните представители и на президента, не и на министър-председателя", каза също в петък държавният глава Румен Радев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
serafima
преди 3 години
Тази вечно ухилена мадам фру-фру дали съзнава за какво става дума? Въздух под налягане. Тя, както и любимата секретарка на Далавери Симеонов - от секретарка направо министър. И винаги готови за дейност. Тя нали уреди мъжа си да проектира така наречената подпорна стена, а иначе хотел на морето? Поредното изакване на членове на правителството. Особено забавен ми е Барни Ръбъл. Особено след като дори И Борисов му забрани да пише във Фейсбук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още