IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия продължава работата по „Северен поток 2“ въпреки санкциите на САЩ

Пристанището Мукран ще продължи да служи като логистичен център за проекта, заяви енергийното министерство на провинция Мекленбург-Западна Померания

18:30 | 13.08.20 г. 33
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Германското пристанище Мукран, което се намира край град Засниц на остров Рюген в Балтийско море, продължава нормалната си експлоатация като логистичен център за корабите, които участват в изграждането на полемичния газопровод „Северен поток 2“, съобщава S&P Global Platts, цитирайки заявление на енергийното министерство на провинцията Мекленбург-Западна Померания.

В понеделник германският външен министър Хайко Маас изрази изненада и недоволство в телефонен разговор с американския държавен секретар Майк Помпейо по повод планираните американски санкции, които засягат и газовия проект "Турски поток", с което нарасна напрежението между Берлин и Вашингтон. 

Миналата седмица американските сенатори републиканци Тед Круз, Том Котън и Рон Джонсън заплашиха операторите на пристанището с катастрофални икономически санкции за това, че оказват помощ на руски кораби за изграждане на втора тръба за доставка на руски газ до Германия.

Пристанището Мукран се намира и в изборния район на канцлера Ангела Меркел, а германските медии разчетоха заплахата на тримата сенатори като лична атака срещу нея.

В момент ва Мукран се намират тръбите, които се очаква да бъдат положени в датски води от руския кораб „Академик Черский“.

Германските власти твърдо отхвърлиха заплахата за санкции срещу пристанището и подчертаха, че европейската енергийна политика се определя в Брюксел, а не във Вашингтон.

Газовият проект "Северен поток 2" на стойност 10 млрд. евро, е почти пред завършване и ще удвои доставките на руски газ за Германия.

Въпреки политическите различия с Москва Берлин вижда в руския газ възможност да намали зависимостта от ядрена и въгледобивна енергия.

Миналата година САЩ приеха законодателство за налагане на санкции срещу всички компании, които работят върху изграждането на "Северен поток 2"  и "Турски поток". В този закон са заложени санкции за технически поддръжки, но отделен закон за противодействие на противниците на Америка чрез санкции предвижда и други строги мерки, които могат да включват и спиране на достъп до американската финансова система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 3 години
Аз лично се надявам, всичко да мине благополучно. Нека, да го построят. Толкова малко им остава, нека хорицата да видят светлина в тунела. Но мисля, че даже и това да се случи, няма да се намери кой да сертифицира проекта и неговото изпълнение. Това са пет-шест компании в света и всички са предупредени за последствията. Досега норвежка компания правеше замерванията, но напоследък не чувам нищо за нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 2
nobel
преди 3 години
На Стоенча няма защо да му ги обясняваш тези неща. Той пише такива коментари откак Обама започна "Шистовата революция". Откогааа, бяха пристанали първите три танкера в Клайпеда! За Тръмп не се и говореше още, че щял да става президент ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
Ние сме обвързани до 2025 г с доставки от Масква. Не че подобен факт попречи на турците да спрат доставките на Газпром и да купуват азерски и LNG, но все пак Борисов не е Ердоган, нали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 7
cherney
преди 3 години
Малко над 100 млрд. щатски долара за 5 газопровода / 2 към Германия, 2 към Турция и у за Китай / и прилежаща инфраструктура са пари, хвърлени на вятъра. От 5-6 години пазара на природен газ се променя в посока да придобие вида на бизнеса с петрол - превоз с танкери, т.е. LNG. В момента всички големи корабостроителници в света са с ангажирани мощности за строителство на LNG. Разбира се, Вова Бункер проспа тази тенденция и строеше газопроводи като гламав. Всеки кораб, който участва в строителство на Северен поток 2 трябва да е застрахован. Ама ...... нито една застрахователна компания не иска да направи подобна застраховка. Защо ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 2
bgMan
преди 3 години
Сигурно демократичното LNG ще потече към Европа след като времето захладнее и му се дигне цената. Сега нещо не ще да мърда от Северна Америка или му е много скъп круиза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
nobel
преди 3 години
Няма нужда нито от приказки, нито от заклинания, а от малко LNG. Къде е? ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
И защо САЩ не искат да се развива икономически Германия? За да не им продават Мерцедеси и БМВ-та ли? Ще купуват Шкода и Дачия? Не знам колко пъти трябва да ви повторя, че СП-2 е предназначен за Баумгартнер, Австрия. До 10 млрд куб метра от газта ще остават в Германия, останалото количество е транзит. Защо обаче строителството не е започнало, след като от 3 август е разрешено, даже на кораби без динамично позициониране да работят по тръбопровода? Няма никой на терена!? Чакам отговори, не заклинания!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
може бе ... ямалски ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
nobel
преди 3 години
Миналата година САЩ приеха законодателство за налагане на санкции срещу всички компании, които работят върху изграждането на "Северен поток 2" и "Турски поток".---------------------То това добре, но всички знаем какво се случва, когато политиката се намесва в икономиката. И нямаше ли да е много по-лесно просто да докарат малко LNG, за който от толкова години ни обещават?....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
dakl
преди 3 години
Ако СП-2 не беше така важен за Германия и нейното икономическо бъдеще то САЩ едва ли с подобно настървение щяха да противодействуват на неговото завършване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още