IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия продължава работата по „Северен поток 2“ въпреки санкциите на САЩ

Пристанището Мукран ще продължи да служи като логистичен център за проекта, заяви енергийното министерство на провинция Мекленбург-Западна Померания

18:30 | 13.08.20 г. 33
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Германското пристанище Мукран, което се намира край град Засниц на остров Рюген в Балтийско море, продължава нормалната си експлоатация като логистичен център за корабите, които участват в изграждането на полемичния газопровод „Северен поток 2“, съобщава S&P Global Platts, цитирайки заявление на енергийното министерство на провинцията Мекленбург-Западна Померания.

В понеделник германският външен министър Хайко Маас изрази изненада и недоволство в телефонен разговор с американския държавен секретар Майк Помпейо по повод планираните американски санкции, които засягат и газовия проект "Турски поток", с което нарасна напрежението между Берлин и Вашингтон. 

Миналата седмица американските сенатори републиканци Тед Круз, Том Котън и Рон Джонсън заплашиха операторите на пристанището с катастрофални икономически санкции за това, че оказват помощ на руски кораби за изграждане на втора тръба за доставка на руски газ до Германия.

Пристанището Мукран се намира и в изборния район на канцлера Ангела Меркел, а германските медии разчетоха заплахата на тримата сенатори като лична атака срещу нея.

В момент ва Мукран се намират тръбите, които се очаква да бъдат положени в датски води от руския кораб „Академик Черский“.

Германските власти твърдо отхвърлиха заплахата за санкции срещу пристанището и подчертаха, че европейската енергийна политика се определя в Брюксел, а не във Вашингтон.

Газовият проект "Северен поток 2" на стойност 10 млрд. евро, е почти пред завършване и ще удвои доставките на руски газ за Германия.

Въпреки политическите различия с Москва Берлин вижда в руския газ възможност да намали зависимостта от ядрена и въгледобивна енергия.

Миналата година САЩ приеха законодателство за налагане на санкции срещу всички компании, които работят върху изграждането на "Северен поток 2"  и "Турски поток". В този закон са заложени санкции за технически поддръжки, но отделен закон за противодействие на противниците на Америка чрез санкции предвижда и други строги мерки, които могат да включват и спиране на достъп до американската финансова система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

23
rate up comment 2 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
И аз това пиша, нека да строят. А те явно не искат. Разрешението е валидно от 03.08.2020 година. Какво точно правят, запрягат??? Междо другото египетските пирамиди са привлекателни за туристите и носят приходи на страната. Това се случва примерно 3000 години след тяхното построяване. Точно толкова ще чакате ти и императора, за да има някаква финансова полза русия от този(а и не само) паток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
аз не знам некой друг да е очаквал нешо извнземно да стане, мноо ясно че ше продлжат от тва им зависи бъдещето на тия ако ли не -> то *** икономически от там с мaгaлcките си бежански гости съвсем ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 3
ПИЧ
преди 3 години
Трябва да се довърши, не може да остане така на 150 км от края. Стигнато е почти до края. Още малко ще се напънат и ще стане. Аз не знам ония страхливи швейцарци (от коя фирма бяха) си събраха багажа и се скриха, *** неземни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Чернев - ти не знам дали си глупавичък или смяташ желаното за реално - ама то и това е начин да си глупавичък. LNG не може НИКОГА да конкурира тръбния газ !!! Проумей го това. Просто защото при самото втечняване до 1/3 от суровината отива на кино, отделно фабриката за втечняване струва колкото цял газопровод - и още тука LNG вече е вътре спрямо газът по тръбата. После идва разходът за строеж на танкери, после и за транспорт, после и за повторното вгазяване (в повечето случаи). То затова САЩ така отчаяно ритат, като прасе, докато го колят - както рита - защото още края на миналата година европейски компании като Ендеса и Репсол им отказваха договорени доставки LNG заради високата цена - а още миналото лято САЩ продаваха на загуба в Европа - и си го признаха. Много интересно как смяташ цената на газопроводите на 100 МБ ? Или и на теб ти се иска те да са толкова? Що не питаш Стоенча - той ще ти каже, че са 200 МБ, може би даже 300. А дори в статията ти пише цената на СП 2 - който е супермодерен и с най-специалните тръби на света - за да се движи газчицата без компресорни станции под цялото море - 10 МБ. Дай данни - за да потвърдиш, че цената на петте газопровода е 100 МБ - аре: чакаме. Отделно СП 1 и Син поток вече са се изплатили. Турция ще купува газ от другаде точно дотогава, докато Газпром им предложи нов договор - на цена, на която LNG няма да може да отговори. Азерското находище го надценявате. Ако Европа разчита само на него - то ще се изчерпи за няма и две години. Пред огромните находища на Газпром, то е като - както би казал оня чичо от "Топло" - "една ей-такава шепичка".Хайде - върви при Стоянчик, да ти даде едно розаво хапченце - поне временно ще се почувстваш по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
И е много странно да наричаш "***" Вовата - дето по вашите *** твърдения - изгонил Британия от ЕС и даже назначава президентите на САЩ. Интересно ти сам себе си за какъв е мислиш - очевидно за някакъв "гений"? Боже, толкова си жалък, че ме е срам дори да ти се присмивам, честно - все едно да се подигравам на инвалид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Разбирам твоите душевни страдания, но си пази нервите - да не те намерят някоя сутрин бабите: обесен на джанката зад панелката. Германия - а и всички нормални европейски държави вече ясно показаха, че няма да търпят американският рекет и американските заплахи. СП 2 ще бъде построен и работодателите ти от Козяк не могат да направят нищо по тоя въпрос. Ако трябва ще се стигне и до международен съд, където САЩ ще трябва да обясняват как така се опитват да заповядват на свободни и суверенни страни откъде да си купуват природен газ и откъде: не. На целият цивилизован свят му писна от говедарската наглост вече и тя повече няма да бъде търпяна.и да - САЩ искат слаба Германия, слаб ЕС, Слаби Русия и Китай - защото самите те се чувстват слаби и усещат, че губят позиции. Само силният и увереният няма нищо против и другите да са силни - а САЩ вече не са нито силни, нито уверени. Единственото им щастие досега е че на най-високо ниво ЕС традиционно се ръководи от окаяни идиotи - като урсулата, тимерманс, преди тях оня отчаян алкохолик, дето по цели месеци не изтрезняваше, а помним и вивиан рединг, дето си падаше само по прави краставици - ако начело на ЕС имаше мъдри и прагматични хора, Европа отдавна да е изместила САЩ във всяко отношение и да ги е пратила в трета глуха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 1
nobel
преди 3 години
Това намаление би имало значението, което му приписваш САМО ако е за сметка на други доставки, които са се УВЕЛИЧИЛИ през това време. В противен случай намалението означава намалено потребление, което говори за икономически проблеми и нищо друго
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 3 години
Че какво за разбиране има в случая? Всеки нормален, освен мaлоумника путин знаеше, че суровината природен газ не може да е геостратегическо оръжие. Извинявай, забравих още един *** като путин, твоя милост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Имаш много здраве от Стоян Петров : " B cpaвнeниe c янyapи изнocът нaмaлявa 1127 пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 4
vzhekoff
преди 3 години
Събрали са се все разбирачи тук, авторитетно говорят, тъй както само един ефрейтор го може :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още