IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ увеличават натиска си върху Франция и Германия заради Airbus

Митата върху търговията с двете страни ще бъдат увеличени до 25%

12:11 | 13.08.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

САЩ засилиха натиска върху Германия и Франция с допълнителни мита за някои от техните стоки. Този ход е насочен към притискане на Европейския съюз към уреждане на дългогодишния спор за незаконните субсидии за Airbus SE.

В изявление във Вашингтон в сряда от офиса на търговския представител на САЩ заявиха, че премахват от списъка си с мита някои продукти от Гърция и Великобритания и добавят еквивалентен обем от търговията си с Франция и Германия. Промяната влиза в сила 1-и септември и ще се прилага за френски и германски конфитюри и други продукти, които ще бъдат облагани с 25-процентово мито, информира Bloomberg.

„ЕС и държавите членки не са предприели необходимите действия, за да се съобразят с решенията на СТО“, заяви търговският представител на САЩ Робърт Лайтайзър и добави: „Съединените щати обаче се ангажират да получат дългосрочно разрешаване на този спор“.

Количеството продукти, подложени на контрамерки, остава на обща стойност от 7,5 милиарда долара. За самолетите ще бъде запазен 15-процентовият размер на митата, а за всички останали продукти ставката ще бъде 25%, посочват от кабинета на Лайтайзър. с с

Сладките бисквити бяха освободени от мита при последния преглед, а британската индустрия за производство на джин беше пощадена от мита, след като по-рано беше включена в списък с потенциални цели.

„Приветствам решението да не се налагат мита за джин и уиски, както и да се премахнат митата за сладкишите от маслено тесто . Но все още има мита за стоки като скоч. Тези ставки не са в интерес на никого. В момента продължавам разговорите си с кабинета на Търговският представител, за да ги премахнем колкото се може по-скоро “, заяви американският министър на международната търговия Лиз Трус в публикация в Twitter в четвъртък.

Airbus заяви, че "дълбоко съжалява" за решението на САЩ да запази митата въпреки последните действия на Европа за постигане на пълно съответствие "във време, когато авиацията и други сектори преминават през безпрецедентна криза.

„Airbus се доверява на това, че Европа ще отговори по подходящ начин, за да защити своите интереси и интересите на всички европейски компании и сектори, включително Airbus“, се казва в съобщение от компанията.

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп беше големият победител от дългоочакваното решение на Световната търговска организация от миналия октомври, произтичащо от спор между Airbus и Boeing Co., който се проточи повече от 15 години.

Междувременно ЕС очаква още едно решението на СТО по отношение на незаконни субсидии за базираният в Чикаго Boeing Co. Решението трябва да излезе през септември и може да позволи „отмъщение“ срещу САЩ.

Преговори

Европейският комисар по търговията Фил Хоган отправи призив към САЩ през миналия месец за уреждане на трансатлантическия спор.

„Трябва да седнем и да поговорим през следващите няколко месеца“, каза Хоган по време на онлайн събитие, организирано от Carnegie Endowment for International Peace. „В противен случай ще поставяме мита помежду си за останалата част от тази година“, добави той.

През миналият месец Лайтхайзър заяви, че споразумението с ЕС трябва „да изисква ангажименти за предотвратяване на такава практика в бъдеще, но и да връщане на част от субсидията“, макар че размерът на средствата не беше уточнен.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
ех дядя вова кат нема кво да напишеш фъфлиш безсмислени хартиени опорки . боинг обвиняват за субсидии , защото аирбъс получавал нисколихвени и гарантирани държавни заеми . а аирбъс обвинява боинг за субсидии , защото получавал от военните изледователски договори и ползвал данъчни облекчения . спорът е от поне 25 години . а сега е актуален и с неуспехът на 787 ... :))) речи къде е матушката с около общо 100 произведени сухой супер джет 100 ... не на година , а общо от както лети ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
И по тоя повод - сбогом г-н Тръмп. След като се обръщате срещу приятелите си, краят ви е ясен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
А в руския свят е точно обратното, нали??:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Ем така е в англосаксонският свят: господари и васали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още