IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски политик: Имаме нужда от европейско ФБР

Шенген е благословия за Европа, твърди Борис Писториус, министър на вътрешните работи на Долна Саксония

08:46 | 13.08.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg News</em></p>

Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg News

Заплахите през този век са по-глобални, сложни и хибридни от всякога. Около 20 години след 11-и септември и десет години след световната финансова криза в момента сме изправени пред най-тежката пандемия от над 100 години, пише в свой коментар за Handelsblatt Борис Писториус, министър на вътрешните работи на Долна Саксония и съпредседател на контролната група на Европол JPSG.

“Наблюдавам така тревожни развития в областта на вътрешната сигурност: десните екстремисти се нахъсват на цифрови платформи един друг да извършват изключително тежки престъпления. Членовете на терористичните организации се придвижват през националните граници и оставят следи от кръв по целия свят, а организираната престъпност изгради своя собствена, понякога глобална, търговска и финансова система”, пише Писториус.

Популистите и националистите винаги имат един и същ прост отговор на тези предизвикателства: затваряне на границите, обратно зад уж сигурните стени на националната държава! Поглед назад, който разкрива най-вече безпомощност, но не дава решение.



Престъпниците и терористите вече са толкова добре свързани в мрежата, че можете да ги овладеете, само ако органите за сигурност са също толкова пъргави, кооперирани и действат отвъд граници.

Към това се добавя и ясният извод от последните няколко месеца: постоянното затваряне на границите - особено между държавите в Европа - би било катастрофа за гражданите на континента. То разкъсва бинационалните двойки, отделя пътуващите от работните им места и разрушава плътно сплетените икономически отношения между нашите компании. “Казвам го много ясно: Шенген е благословия за Европа”, подчертава германският политик.

“Моят отговор на заплахите за вътрешната сигурност е подчертано интернационален и най-вече европейски. През последните години е постигнато много: Европол създаде пионерски центрове за компетентност, например в областта на киберпрестъпността и борбата с тероризма. В резултат на това вече се правят елементарни приноси за разследванията. Освен това държавите членки, федералните провинции и общините вече могат до голяма степен да обменят идеи на европейско ниво за това как могат да се противопоставят на терористичните атаки и да се борят с процесите на радикализация. Всичко това е ценно и води конкретно до това Германия и Европа да станат още по-безопасни”, пише още Писториус.

Според него сложната глобална ситуация със заплахите може да се овладее, само ако европейците се осмелят да предприемат по-нататъшни стъпки и да продължат да се свързват и укрепват своите органи за сигурност на европейско ниво. И толкова близо, че наказателното преследване също е ефективно и мощно зад граница. “Накратко, имаме нужда от някакво европейско ФБР”, пояснява германският политик.

Първата стъпка трябва да бъде по-нататъшното укрепване на Европол и да оборудването му по подходящ начин. Като министър на вътрешните работи на Долна Саксония и съпредседател на надзорния орган на Европол, Писториус обещава ще работи през следващите месеци на германското председателство на Съвета на ЕС, за да осигури увеличаване на средствата за Европол. Това е важно преди всичко с оглед на обтегнатото бюджетно положение, което може да се очаква в резултат на кризата.

В допълнение европейските органи за сигурност трябва да бъдат много по-добре свързани. Европа, според германския политик, се нуждае от единни стандарти за обмен на подходяща информация за престъпниците и техните мрежи.
Ясни и еднакви линии също се изискват по отношение на въпроса как се определят заплахите. “Трябва да обсъдим до каква степен прехвърляме изпълнителните правомощия на европейско ниво - дори това да означава да се откажем от собствените си национални компетенции в определени моменти. В крайна сметка това поставя въпроса за наличието на собствена европейска полицейска служба, която, разбира се, не измества националните служби за сигурност, но ги допълва и подкрепя”, пояснява още Писториус.

Ако Брюксел иска ефективно да защити хората в Европа от международна престъпност и тероризъм, тогава трябва да проведе тази дискусия с решителност и смелост, твърди политикът. 

“Предизвикателствата, пред които сме изправени, стават все по-големи - също поради политическите, икономическите и социалните последици от коронакризата, които днес са трудно предвидими. Трябва да обсъдим въпросите за сигурността и в сътрудничество с всички държави членки на ЕС и институциите на ЕС. За да отговорим на предизвикателствата на 21-ви век, за да продължим да гарантираме сигурността си в Европа и да защитим и нашите граждани в бъдеще, се нуждаем от повече, а не по-малко Европа”, казва Писториус. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 1
rooctcho
преди 3 години
С ГЕРБ,ОП и ДПС ще ни държат винаги на ръба хем не сме напълно в ЕС хем сме добрички с Русия и Турция.Протестите са именно заради тази фасадната демокрация която облагодетелства други държави но не и България, европейците го знаят това но ни търпят поради геополитически причини. Отгоре на всичкото плащат и солидни суми които пак изтичат навън ... познайте къде !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
присъединяването като как говиждаш ... шмугване по терлици , докат немските митничари пият кафе ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
И аз много често си мечатя за едно европейско ФБР, което да разнищи българското престъпно задкулисие барабар с всички български престъпници в парламента, съда, полицията и прокуратурата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 3 години
нищо не подарява, освен къщи на оюбовниците, и той горкия е на порция... виж че не смее една оставка да даде, а преди беше ларж на тая тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
abdul
преди 3 години
И квото остане в излишък го подарява за магистрали и jeep money.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 3 години
герберките *** не сте много умни... първо сега сме се надупили към кремъл чрез дпс и марионетката им бойко, който загроби 2 млрд. за патоци... и незнам си още колко милиарда за гьола... второ, нали ако има такова фбр ще окаушат тиквата бе... внимавай кео искаш.Отдавна сме тръгнали към москва или минск ... сега борбата е да се спасим ***!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
khao
преди 3 години
герберките *** не сте много умни... първо сега сме се надупили към кремъл чрез дпс и марионетката им бойко, който загроби 2 млрд. за патоци... и незнам си още колко милиарда за гьола... второ, нали ако има такова фбр ще окаушат тиквата бе... внимавай кео искаш.Отдавна сме тръгнали към москва или минск ... сега борбата е да се спасим ***!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
Спящият бик
преди 3 години
Ето още една възможност да се присъединим към Шенген по време на германското председателство... Ако, разбира се, някой от кадидатите да сменят системата не обърне руля на България обратно към Кремъл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още