IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа рискува нова фалшива икономическа зора след коронавируса

Регулаторите трябва да отменят фискалните правила, за да избегнат повтарянето на грешките отпреди десетилетие

16:20 | 21.08.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Преди десет години европейските лидери прецениха, че икономическото възстановяване от глобалната финансова криза е осигурено и преминаха от стимули към фискално и монетарно затягане. Резултатът беше втори спад, а в еврозоната и почти екзистенциална криза с държавния дълг, пише Мартин Сандбю за Financial Times.

Трябва да пазим този ярък спомен, за да не станем самодоволни, когато възстановяването от Covid-19 набере скорост. Има големи рискове то да се превърне в поредната лъжлива зора. Дали ще стане така, зависи от това как действат политиците през следващите месеци. Естествено е те да се надяват на най-доброто, но трябва да се подготвят и за най-лошото.   

Пандемията и блокажите, които тя предизвика, хвърлиха европейската икономика в най-острата рецесия в историята. Еврозоната загуби една шеста от своя брутен вътрешен продукт през първата половина на годината. В Испания спадът беше 22 на сто. Германия се справи по-добре, като свиването през първото полувреме беше „едва” 12 на сто.

Надеждата бе, че тъй като сривът се дължеше на принудителни блокади, икономиките могат да се възстановят бързо, след като тези ограничения бъдат премахнати. Последните данни дават основание за оптимизъм. През юни индустриалното производство нарасна по-бързо от очакваното в четирите най-големи икономики на еврозоната. Продажбите на дребно вече се възстановиха до нивата отпреди коронавируса.

Въпреки това има много неща, които все още могат да се объркат. Първо, пандемията все още не е овладяна. Ръстът на инфекциите забавя премахването на ограниченията. Ако заразата се ускори допълнително, страхът и подновените блокажи отново ще свият икономическата активност.

Второ, правителствата са изправени пред труден избор на политики. Масовите спасителни операции предпазиха икономиките им от още по-лоши сривове. Досега тези операции се радваха на популярна подкрепа. Но в един момент размерът на публичните заеми и разходи ще стане политически противоречив. Освен това не винаги е очевидно кои политики дават най-добрите резултати. Кога и колко бързо да се оттеглят схемите за запазване на заетостта, е въпрос на горещ дебат.

Добрата новина е, че политиците са нащрек за риска от изтегляне на подкрепата твърде бързо. Успокояващ знак за здрав разум, който твърде често е убягвал на европейските политици, е, че Брюксел няма да възстановява фискалните правила за националните бюджети до 2022 г. Споразумението между лидерите на ЕС относно общите заеми за финансиране на възстановяването вдъхна оптимизъм за икономическите перспективи на Европа и премахна най-лошите тревоги за нова дългова криза - поне засега. Независимо от това, все още има неяснота за това колко подкрепяща икономическата активност ще бъде публичната политика.

Последна актуализация: 06:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Най-голямата заплаха не е К19, а обезумелите ***, които управляват Европа. Огромната част от колосалните пари, които сега те ще напечатат или емитират като дълг - ще бъдат не похарчени за възстановяване на реалната икономика, но профукани за "зелени политики" - чиито резултати ги знаем - високи косвени данъци върху населението и бизнеса, скъпа електроенергия, очертаващ се енергиен недостиг, всичко това ще предизвика паническа миграция на реалната икономика от ЕС към страни с евтина и достъпна и сигурна енергия. Да напомням ли как февруари, докато нашият евродепутат Ангел Джамбазки настояваше да се затворят временно границите на ЕС за китайски хора - малоyмната урсула го пресече, че това сега не било от значение, защото се обсъждали "зелените политики", те били важни !!! Е, нейното "важно" причини най-тежката рецесия в историята на ЕС. Разбира се, нито тая мpъсница, нито дeбилният тимерманс, нито някой друг зелен олигoфрен подаде оставка, а европейците са вече с прекалено промити мозъци, за да вдигнат революция и да ги свалят със сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
mick
преди 3 години
Печатане до безкрай.. грешка, докато другите се усетят. Това са развитите икономики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още