IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай: Балонът, който не се пука

Пекин няма да превземе света, но и няма да се срине

18:01 | 18.08.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Инициативата „Един пояс, един път” на президента Си Дзинпин - стартирана през 2013 г. с прозаичната амбиция за финансиране на инфраструктурни проекти в рамките на Китай и извън него - си навлече две основни критики, пише за Financial Times Томас Хейл, кореспондент на вестника в Шанхай.

Някои я възприеха като опит за разпростиране на неоколониално влияние върху развиващите се икономики на фона на западането на американската мощ. Други видяха провала на конкретни проекти като поредното доказателство за икономическа раздутост, вече свързвана с китайските градове-призраци и мостовете доникъде.

За Томас Орлик, главен икономист на Bloomberg Economics, тези тълкувания представляват остър пристъп на „синофрения“ - вярата, че Китай ще превземе света, но и че ще се срине. Поддържането на две противоречиви идеи може и да е знак за първокласна интелигентност, но Орлик твърди, че и двете гледни точки се фокусират толкова упорито върху собствената си версия за бъдещето, че пропускат какво точно се случва в настоящето.

В резултат леко академичният тон в стил „да и не” на книгата на Орлик „Китай: Балонът, който не се пука” доминира това широкообхватно и многопластово разглеждане на най-новата икономическа история на Китай, което тънко оспорва преобладаващото мнение.    

Книгата разделя реформаторската история на страната след смъртта на Мао Дзедун през 1976 г. на различни цикли: отварянето на икономиката при Дън Сяопин; периодът след смазването на протестите на площад Тянанмън през 1989 г. до азиатската финансова криза през 1997 г.; и промените, свързани с влизането на Китай в Световната търговска организация през 2001 г.

Наближаваме края на четвърти цикъл, който започна с разходи за инфраструктура с цел противодействие на последиците от кризата през 2008 г. Следствието от тези цикли е, че Китай демонстрира постоянна способност да предотвратява кризи, което поставя под съмнение опасенията за предстоящ крах.

Орлик отчасти обяснява тази устойчивост с „предимството на изостаналостта“ - китайската икономика в средата на 20-ти век драстично изостава от тази на много други големи държави и има повече възможности за ръст. Той също така сочи, че политиките на страната "имат по-голямо въображение и са по-гъвкави, отколкото техните критици признават". Те се справиха с Азиатската финансовата криза и тази от 2008 г., спряха срива при акциите и предотвратиха изтичането на капитали.

Но не липсват текущи предизвикателства: забогатяла средна класа, която може да поиска политическа либерализация; необходимост от реформиране на държавния контрол върху икономическата дейност; отвързани цени на недвижимите имоти. Това обаче е ленинистка държава, която може бързо да сменя политиката без разколнически вражди (поне без да стават публично достояние).

Орлик очертава няколко познати начина, по които Китай може да продължи да избягва кризи, включително преход към по-динамичен частен сектор, или към по-доминирана от услугите икономика, или към намаляване зависимостта от износа. По-важното е, че той разработва подробни аргументи, че тези трансформации, наред с други, са повече в ход, отколкото често се признава.

Силата на тази книга е способността й да се противопоставя на строго идеологическите интерпретации на китайския модел, което е още по-ценно с нарастването на напрежението между Вашингтон и Пекин. Вместо това тя е разказ за криза и реакция, при които политиците често са представяни като учещи се от предишния опит. Но привидната яснота на китайските икономически уроци може да е продукт от ограниченията върху информацията и интелектуалната свобода, които Орлик посочва. По-дълбоко обсъжданите истории обикновено разкриват по-малко ясни истини.

Освен това държавният контрол усложнява възможността да се идентифицират икономическите проблеми, като нарастваща безработица например. Ако историята е изградена само върху кризи, които са в състояние да разбият информационните ограничения, летвата може би е твърде висока.

И накрая, книгата дава категорични доказателства за компетентността и гъвкавостта на китайското правителство, когато е изправено пред предизвикателства. Но не е непременно да се заключи, както подсказва ученето от историята, че основната цел на ръководителите на Китай е стабилността.

В крайна сметка световната история на кризите вече ни научи, че е изключително трудно да се очертаят стимулите, вградени в бюрокрацията на една инвестиционна банка, да не говорим за комунистическата партия на Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
аз не знам в света на западните папагали какво са очаквали ? тия са от на баба си пантофите там дет са и ей ся, тва че са проспали неколко стотарки години и са рзрешили на запада да стане нещо, не значи че пак нема да са тва дет са били и да си приберат тва дет са дали на запада за 1000г. узурпация на света .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
V.At.
преди 3 години
Дали са ми симпатични китайците или не е отделен въпрос, но все пак да си спомним Кисинджър, който напомня на Никсън, че китайската цивилизация е поне с 2000 години по-стара от САЩ.Освен това мисля, че всичко спрягаме с логиката на идеологически отричания WASP./това е шега, ако не разбирате/. Китайската логика е доста различна, което може да се види от един бегъл преглед на историята им. Например 100 000 китайски войници строят стена на север по времето когато ако Рим има 100 000 войници, просто щеше да избие всички племена на север. През 16 век Китай изведнъж се затваря в себе си - мисля, че има такава тяхна философия, която за WASP е малко непонятна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Дотук респект към китайците.Истина е че досега са нямали кой знае какви дългосрочни неприятности и лоши перспективи. Те едва сега започват и ще се задълбочават, но е очевидно че в някаква степен са подготвени и адекватни.Що въобще им трябваше да се правят на гадна супер империя и да влошават отношенията си с всичките си съседи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Еее, ти пък винаги си си бил пенсиониран старшинка от тила, живеещ на село, с портрет на Тошо и *** на стената.С тоя интелект не можеш и да объркаш никого.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
"... към козяк съм , добре плащат , премии , хранене в стол ... бел човек ... :))) "едно време беше френски пенсионер с две къщи в Париж ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
хаха ... познах те по миризмата ... активирахте се нещо напоследък , кожата ви тролска !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
цък ... към козяк съм , добре плащат , премии , хранене в стол ... бел човек ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
ти не си ли тролът на Илиян Василев ... тролът ника си мени , ама стила , няма как ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
поредна успешна мисия на старлинк . чете ли за тестерите на интернета на старлинк , бърз като обикновен домашен ... :))) ... пък в беларус им го спряли ... :))) ... рассийски имперски му работи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
са на китайска вълна ли си ?! да не се сърди кутев , че се отметаш от православието ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още