IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арестуван е опозиционен медиен магнат в Хонконг

Активистът Джими Лай е обвинен в предполагаема конспирация с чужди сили, а арестът му може да предизвика нови протести

11:34 | 10.08.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Арестът на медийния магнат. <em>Снимка: EPA/JEROME FAVRE</em></p>

Арестът на медийния магнат. Снимка: EPA/JEROME FAVRE

В Хонконг бе задържан продемократичният медиен магнат Джими Лай - заради предполагаеми нарушения на противоречивия закон за националната сигурност, съобщават в понеделник вестник Apple Daily, който принадлежи на компанията на 71-годишния предприемач, и други медии в Хонконг. Лай е обвинен в сговор с чуждестранни сили и други нарушения.

Освен Лай са били арестувани и двамата му синове Тимоти и Иън и няколко членове на ръководството, съобщава Apple Daily. От полицейското управление в Хонконг съобщиха в Twitter, че първоначално седем души на възраст между 39 и 72 години са арестувани по подозрения в нарушението на закона за сигурност.



Според служителя на Лай Марк Саймън полицията е извършила обиски по домовете на Лай и неговия син, както и други членове на медийната група Next Digital, която Лай основава и в която влиза и Apple Daily, създадена през 1995 година. Повече от 100 полицаи  са претърсили централата на Next Digital, влезли са в нюзрума и са претърсили офисите. Какво са търсели офицерите засега не е ясно. Според Саймъ служителите са провели обиск след изрична заповед, а на този фон са се състояли и разгорещени дискусии със служителите.

Китай е силно критикуван заради политиката си в хонконг. Новият закон за сигурност беше приет в края на юни. Той е насочен срещу дейности, които Китай разглежда като подривни, сепаратистки или терористични. Това е най-мащабното посегателство върху автономията на Хонконг до момента и дава задълбочени правомощия на Китайската държавна сигурност. Демократичната опозиция в Хонконг смята, че законът ще бъде насочен към нея.

След завръщането на бившата британска колония на Китай през 1997 г. Хонконг се управлява автономно със собствените си граждански свободи. От гледна точка на критиците Законът за държавна сигурност бележи края на принципа „една държава, две системи“, който се преследва оттогава. Освен това се разглежда като нарушение на международните правни задължения на Китай при връщането на Хонконг.

Арестите в понеделник се случват, след като в петък САЩ наложиха санкции срещу администратора на Хонконг Кари Лам и политици, които се посрещнаха с остри критики в Хонконг.

Премиерът Лам наскоро беше остро критикувана за противоречивото отлагане на изборите в Хонконг с една година. Тя отрече политическите мотиви в решението си и го оправдава с риска от коронавирус след скорошното увеличение на новите инфекции.

Външните министри на Съединените щати, Великобритания, Канада, Нова Зеландия и Австралия призовават правителството на Хонконг да проведе изборите, които отложи, възможно най-скоро. За тази цел във вота трябва да бъдат допуснати и кандидатите, които бяха дисквалифицирани, поискаха в съвместно изявление в неделя дипломатите. Само по този начин може да има избори, които да зачитат "демократичните права и свободи" на гражданите на Хонконг, се казва в съобщението.

Неотдавнашната намеса на Пекин в Хонконг чрез строгия закон за сигурност е "много тревожна". Това подкопава основните права и свободи на гражданите на Хонконг, се пояснява още в изявлението.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
там почват да разчистват, че багдън от Западни демокрации ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още