IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wirecard е била разграбена преди да фалира

Компанията за разплащания е предоставила несекюритизирани заеми на съмнителни бизнес партньори в Азия на обща стойност 1 млрд. долара по-рано тази година

13:00 | 08.08.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Германски прокурори подозират, че Wirecard е била разграбена преди зрелищното й рухване през юни, като 1 млрд. долара са били преведени на съмнителни партньорски компании, докато компанията за разплащания оспорваше твърдения за счетоводни измами, пише Financial Times.

Според запознати източници с разследването и документи, видени от изданието, измамата вероятно е била извършена под формата на несекюритизирани заеми, които Wirecard твърдяла, че са авансови плащания на търговци, обработващи картови трансакции чрез партньорите й в Азия.

Заемите, отпуснати на партньорски компании в Дубай, Сингапур и Филипините, са фокусът на разследването срещу бившия главен изпълнителен директор Маркус Браун и други високопоставени бивши служители.

Базираната в Мюнхен Wirecard фалира през юни под бремето на дълг от 3,5 млрд. евро след една от най-големите счетоводни измами в историята на Германия след Втората световна война. Браун и още трима бивши ръководители бяха арестувани миналия месец и се намират в ареста. Браун отрича да е вършил нередности.

Изтичащите пари от компанията са се увеличили през месеците преди фалита. Около 155 млн. евро са били платени през първите три месеца на 2020 г.

Повечето нови заеми, отпуснати в началото на годината, са били предназначени за Ocap – базирана в Сингапур компания, управлявана от бивш ръководител на Wirecard, чиято съпруга по онова време все още работела на ръководна позиция в компанията. През първото тримесечие Ocap е получила почти 100 млн. евро, с което общият й дълг към Wirecard е достигнал 230 млн. евро, сочи документ, видян от Financial Times. Информацията се потвърждава и от двама запознати източници.

Ruprecht Services, която е още една базирана в Сингапур компания за разплащания, е получила заем от 40 млн. евро през първото тримесечие, с което общият й неизплатен дълг към Wirecard достига 53 млн. евро, казва запознат източник. Компанията прекратила операции тази седмица.

Допълнително кредитиране към базирани в Сингапур компании е увеличило общите кредити на Wirecard към бизнес партньори в Азия до 870 млн. евро (1 млрд. долара) до март 2020 г., сочи документ, видян от Financial Times.

Новите кредити били отпускани дори когато KPMG провеждаше специален одит в Wirecard, за да потвърди или отрече твърденията за счетоводна измама в компанията.

Заеми отишли също към компанията Al Alam в Дубай, PayEasy в Манила и Senjo в Сингапур – три компании, за които Wirecard твърдеше в миналото, че са обработвали плащания с кредитни карти от нейно име в юрисдикции, в които не е лицензирана да упражнява дейност.

Този т. нар. „бизнес за придобиване от трета страна“ (TPA) е бил наблюдаван от бившия главен оперативен директор на Wirecard Ян Марсалек, 40-годишен австриец, който изчезна.

През юни Wirecard призна, че „предишни определения на TPA бизнеса от компанията не са точни“ и допълни, че проучва „дали, по какъв начин и до каква степен този бизнес действително е бил провеждан в полза на компанията“.

Кристофър Бауер, бивш служител на Wirecard, който застанал начело на RayEasy, бил регистриран като мъртъв миналия месец във Филипините.

Оливер Беленхаус, бивш ръководител на филиал на Wirecard, базиран в Дубай, който се занимавал с Аl Alam, се предаде на полицията в Мюнхен и се очаква да бъде свидетел на обвинението при бъдещ съдебен процес.

Базираната в Сингапур компания Ocap, която получавала заеми точно преди фалита на Wirecard, се определя на сайта си като „разчитащ на технологиите доставчик на финансови решения за бизнеса“, но до 2018 г. описва бизнеса си като „търговия на едро със суров петрол и други петролни продукти“, сочи специален одиторски доклад на KPMG, видян от FT.

До края на 2019 г. Ocap натрупва закъснения по лихвени плащания и запознат с подробностите източник съобщава, че имало риск заемът да мине в категорията на необслужваните, но все пак бил удължен от ръководството на Wirecard с още една година.

В доклада си KPMG отбелязва също, че главният изпълнителен директор на Ocap Карлос-Дитер Хаузер е бил старши мениджър в Wirecard до 2018 г. Съпругата му Бригите Хаузер-Акстнер била директор в Wirecard Asia Holding, филиала, който отпускал заемите на Ocap.

Крайният собственик на Ocap е неясен. Според доклада на KPMG базирана на остров Ман компания на име Delphinium Capital държи 100% от Ocap.

Хаузер и Карсалек уведомили KPMG по време на специалния одит, че сингапурския клон на компания Swiss Life е единственият собственик на Delphinium и следователно „се е възползвала от бизнес представянето на Ocap“.

Swiss Life съобщава пред FT, че филиалът й в Сингапур държи дела в Delphinium Capital в рамките на „животозастрахователен продукт, свързан с подразделението“, създаден през 2017 г. Застрахователната компания отказва да разкрие крайния собственик, но отбелязва, че той нямал „каквато и да било видима връзка с Wirecard или свързани с нея компании“.

Swiss Life допълва, че е държала актива „на доверие и се въздържа напълно да взема решения за управление на инвестиции. Освен това Swiss Life не се възползва по никакъв начин от представянето на активите“.

Застрахователната компания отбелязва, че „продължава да поддържа връзка с компетентните органи в Сингапур във връзка с въпросния договор“ и отказва допълнителен коментар.

В отговор на молба за конкретни подробности Senjo съобщава, че нито тя, нито други компании от портфейла й „са получавали заеми или други средства от Wirecard възлизащи на отделните суми от 63 млн. евро и 53 млн. евро. Senjo Group не може да коментира повече заради задължения за конфиденциалност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Frosty
преди 3 години
Wirecard - ГЕРМАНСКОТО КТБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още