IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да изиграеш правилата: Американци ползват "вратички" при влизането си в Европа

Брюксел препоръчва синхронизирано прилагане на ограниченията за пътуване, но националните правителства правят друго, посочва се в анализ

10:46 | 06.08.20 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Предполагаше се, че на американските туристи ще им е невъзможно да влязат в Европейския съюз (ЕС). Това обаче не се отнася до един жител на Маями, който се радва на слънцето в Испания, пише онлайн изданието Politico.

Той е пристигнал от Флорида – щатът с с най-голям брой потвърдени случаи на коронавирус в САЩ, като е пътувал през Великобритания.

Брюксел направи от частичното затваряне на външните граници на блока, за да спре туристите от горещи точки за новия коронавирус, едно голямо шоу, отбелязва изданието. Този санитарен щит обаче е всичко друго, но не и непробиваем. Пътници от  страни с ограничен достъп, като САЩ например, могат да влязат в 26-те държави от Шенгенското пространство благодарение на пропуски, слаби правила за прилагане на карантина и различни национални политики.

Някои, като този американски турист в Испания, влизат благодарение на неясни правила за пристиганията от трети страни.

Има и други методи. Туристически агент, който работи с американци, които искат да пристигнат в Европа, казва, че по-заможните летовници използват контактите си, за да получат писма, в които се казва, че пътуват по важни дела.

Националните правителства и летищата осъществяват хаотичен контрол. Докато някои определят влизането въз основа на националността на пътуващите, други вземат решението въз основа на страната, от която пристигат туристите. Това означава, че в някои случаи хората, идващи от държава от списъка с разрешени дестинации, могат да влязат в ЕС. Така граждани на трети страни, които уж нямат достъп до Европа, преминават през държава, за която режимът е по-либерален, като например Великобритания, която все още приема посетители от САЩ.

Да изиграеш правилата

Туристът от Маями, интервюиран от изданието, е коментирал, че въпреки че идва от гореща точка за COVID-19, британските власти не са изисквали от него да се самоизолира и не са го обезпокоили по никакъв начин на летището. По същия начин са го приели и испанските служители – просто като един посетител от Великобритания, който е кацнал в Барселона. Впоследствие той е пътувал до  Валенсия и Гранада и казва, че никъде не е имало никакви проверки.

Служител от испанското правителство коментира пред изданието, че не може да говори за конкретни, отделни случаи, но казва, че страната разполага със система от проверки на летището, за да идентифицира рискови пътници. Той признава обаче, че  собствените му сънародници са се възползвали от вратички за пътуване в Европа и че е знаел за хора, които са пренебрегнали двуседмичното карантинно правило, което Обединеното кралство е наложило на пътници от Испания, като са летели до Париж и след това са взели влака Eurostar до Лондон.

Последна актуализация: 01:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
За по-ярко внушение, спазвай правилата на българската граматика, че се губиш в "словореда".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Доживях!!Люсиен да каже: "АНГЛИЧАНИТЕ ВИНАГИ СА БИЛИ ДВУЛИЧНИ"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
lyusien
преди 3 години
АНГЛИЧАНИТЕ ВИНАГИ СА БИЛИ ДВУЛИЧНИ КОГАТО ТРЯБВА ДА СЛЕДВАТ ОБЩИТЕ ПРАВИЛА СЕГА НЯКОИ ТРЯБВА ДА ПОЕМАТ ВИНАТА ЗА ТОВА ЗАЩОТО СЛУЧАИТЕ НА ЗАРАЗА РЯЗКО СЕ УВЕЛИЧАВАТ В ИСПАНИЯ И ФРАНЦИЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още