IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дончев: Обсъжда се вариант с оставка в края на септември

Днес ще има коалиционен съвет и ще се вземе решение, каза вицепремиерът

10:20 | 06.08.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Оставка на правителството в края на септември е сред вариантите, които се обсъждат за излизане от политическата криза. Това обяви в ефира на Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му този вариант се анализира през последните няколко дни, като при него Народното събрание ще може да приеме всички важни закони, за да влезем подготвени есента и зимата, обясни още вицепремиерът. В момента депутатите са в едномесечна ваканция, но в началото на септември ще се върнат на работа.

Той обаче акцентира, че решението дали кабинетът да подаде оставка трябва да бъде взето на коалиционен съвет с „Обединени патриоти“. Според Дончев такава среща предстои още днес. „Този, който го е грижа за държавата и обществото, може да направи ход назад. Партньорите ни обаче мислят по различен начин", добави вицепремиерът.
Дончев си позволи и да изкаже личната си позиция, а именно, че е по-разумно да бъде подадена оставка веднага, защото това ще успокои обществото и ще отнеме малко от натрупаното напрежение. Той подчерта, че наличието на протести в цялата страна показва, че явно има нещо несвършено достатъчно добре от правителството. 


 
От изказването на Дончев стана ясно още, че е важно парламентът да приеме новите социалните мерки, повишаването на заплатите на хората на първа линия, борещи се с коронавируса, както и да се вземе решение за емитиране на нов дълг.

„За нас лесен вариант няма. Ако подадем оставка, ще разочароваме хората, които ни подкрепят. Но има разделение в обществото и всеки, на когото му е мило, иска това напрежение да спадне”, коментира Дончев. По думите му и 10 човека да са на площада, щом гневът им е толкова голям, не може да бъде пренебрегван.

За него премиер, различен от лидера на партията, която е първа политическа сила, е подмяна. Така вицепремиерът отговори на завъртелите се в общественото пространство информации, че именно той може да седне в премиерския стол.

„Не е честно”, заяви Дончев. Вариант с отпуска на премиера пък е несериозен. „Има вариант – министър председателят подава оставка, завърта се ролетката и ако в рамките на този кабинет се сглоби друга конструкция, ще има кабинет, ако – не, няма да имаме”, поясни още Дончев.

Дончев отново каза, че ГЕРБ не се страхува от служебен кабинет и припомни, че партията му е победила опонентите си три пъти на избори, организирани от служебен кабинет.

„Всяка форма на насилие е осъдителна", коментира още вицепремиерът относно напрежението около мястото, където се проведе Националната конференция на ГЕРБ в сряда.  

„Нима някой от нас има интерес наше партийно събитие да се свързва с насилие? Дано МВР бързо да открие кои са тези момчета. За мен това са провокации”, каза вицепремиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Отиват си! Тихият Ал Капоне поне отчасти мисли какво говори, докато винкела далавери симеонов си е той - в натюрела да влачи бабички по границата, да плямпа глупости като ротен *** и бившш комсомолски секретар, какъвто е бил. Но ХИЧ не му се сдава властта, защото знае, че ПОВЕЧЕ НЯМА да я помирише.Жалки са, но лошото е, че е за наша сметка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 3 години
Толкова много са се затажили за хората че 5 месеца от началото на кризата не намериха време да вдигнат парите на хората на първа линия.Ако наистина са загрижени да си прекъснат отпуската и да го покажатСъщо толкова загрижени са и за електронното гласувана и за хиляди други неща но то не е като да трупаш пачки по чекмеджетата от рекет за това намират време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
dr.5rov
преди 3 години
Това ме притесняваше и то се случи. ГЕРБ избра лесния път. Може би прецениха, че нямат ресурс да устоят на всичко с което ще трябва да се справят напред във времето. Те по-добре от нас знаят какво ни чака. Според мене правителството не контролира специалните служби. Други сили ги контролират и това е основната причина за оттеглянето им. Но ако очакват, че пак ще се върнат мисля, че грешат. Жалко. За мене те бяха гарантът, че няма да се допусне курсът на лева към еврото да се срине. Те, заедно с ОП с влизането в ERM2 заложиха политическото си съществуване срещу запазването на курса. Както се казва сложиха си главата в торбата за това. Тядко се случва Те със зъби и нокти щяха да го бранят. Сега ще видим такъв грабеж, какъвто не сме видяли от 96-97 г. на миналия век. А умните и красивите ще търсят отчаяно работа в някоя компания за по 400 - 500 евро и ще бъдат много щастливи, че вземат 4000-5000 лв заплата. Даа, както се казва ще останем още дълго в зоната на здрача.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 7
abdul
преди 3 години
Шехерезада подаде. Няма нужда от повече оставки дончо. Така е добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още