IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Гейтс: САЩ трябва да помогнат на бедните страни за снабдяване с ваксина

Милиардерът е предложил на Конгреса на САЩ включване на още 8 млрд. долара в мерките за икономическа помощ за подпомагане на държави с по-малко възможности

09:05 | 05.08.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Основателят на Microsoft Corp. Бил Гейтс призова властите в САЩ да предприемат по-глобален подход в справянето с коронавирусната пандемия. „Грижим се единствено за себе си“ в производството и снабдяването с ваксина, заяви милиардерът филантроп.

Гейтс посочи, че е предложил на представители на Конгреса да бъдат добавени още 8 млрд. долара към допълнителните мерки за икономическа помощ, които в момента се обсъждат, с цел подпомагане на не толкова развитите държави да получат бъдеща ваксина.

„Опитваме се да гарантираме, че можем да го (вируса – бел. ред.) спрем сега не само в богатите държави“, заяви Гейтс в интервю за Bloomberg News във вторник.

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс е обещала повече от 350 млн. долара за изследвания в областта на Covid-19. Голяма част от тези средства са насочени не само в изследователска дейност, но и за производствени мощности, което ще подпомогне и разпределението в световен мащаб. По-конкретно Гейтс заяви, че е финансирал разработването на препарати от компаниите AstraZeneca PLC, Johnson & Johnson и Novavax Inc. според него тези са най-евтините и предлагащи възможност за по-голямо производство опции.

В момента по света се разработват над 100 различни ваксини, като над две дузини се изпробват вече върху хора.

Гейтс е поредният глас, който изразява притеснение за т. нар. „ваксинен национализъм“, при който дадена държава приоритизира производството и снабдяването с ваксини за себе си.

Според него първоначална ваксина срещу коронавирус ще бъде одобрена до началото на 2021 г., въпреки че тя по всяка вероятност ще бъде достъпна първо за по-богатите държави. По-надеждна ваксина ще изисква повече време, смята милиардерът.

„Първоначалната ваксина, по отношение на ефикасността си срещу разболяване и предаване, няма да е идеална и може да няма дълга продължителност на действие“, заяви той.

Въпреки това той е оптимист, че многото разработвани терапии за лечение на вируса ще помогнат за значителното намаляване на смъртността.

„Иновациите при диагностицирането, терапията и ваксините ще ни изкара до голяма степен от това до края на 2021 г.“, прогнозира Гейтс. „Истинският край ще дойде, когато между естественото заразяване и ваксината имаме стаден имунитет“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
Лапник , ГейЦа е престъпник , трябва да ги съдят за геноцид със Сороса ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
nobel
преди 3 години
Много скоро самите Съединени щати ще имат нужда от помощ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Пенсионер, айде ако обичаш с малoyмните ти глупости - другаде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
*** богати американци не съдят (демек)....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Гадинке, а ти ще изпробваш ли върху себе си тия ваксини?Айде хиляди станаха безплодни от тях - доказано! - вече си дърт,ама ей тъй, за благородните подбуди?!А, и що никой не те съди?! Аааа, богати *** американци не съдят!Нали така?Така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още