IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България няма да затяга засега мерките за борба с коронавируса

Наблюдава се намаляване на новозаболелите в България с 9,8% сравнено с предходните две седмици, каза здравният министър

16:02 | 04.08.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В момента действащите към днешна дата мерки са напълно достатъчни, няма нужда от тяхното разширяване или въвеждането на нови допълнителни мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса в България. Това стана ясно от брифинг на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и представители на експертните съвети по медицинските специалности Епидемиология, Микробиология, Инфекциозни болести и Вирусология във връзка с разпространението на COVID-19 у нас.

Наблюдава се намаляване на новозаболелите в България с 9,8% сравнено с предходните две седмици.  Ангелов обаче отчете, че има ръст на дела на заболелите във възрастовата група от 15 до 29 години. През месец май са били 10%, през месец юни - 16%, през юли те са 25%.

По думите му към настоящия момент се наблюдава проблем, който е контролиран. Той уточни, че това е свързано с разпространението на заразата в два дома за възрастни хора - единият в град Русе, другият в град Варна. „Най-вероятният път на разпространение на заразата в дома за възрастни в Русе е неспазване на противоепидемичните мерки. Във Варна проверяваме възможността за внасяне на заразата чрез персонала”, уточни здравният министър.

В момента няма и съществен натиск върху болничната система, каза още министърът. Здравните власти имат готовност за разкриване на нови легла за болни с коронавирус, ако се наложи.

Той отчете, че в момента в България общият брой на заразените е 12 159, като 823 от тях са в лечебни заведения, а 43 са в интензивните структури. “От общия брой заразени медиците са 712 човека, или 5,85% от всички заразени българи. От тях 248 са лекарите, 240 са медицинските сестри, 113 са санитарите, 2-ма са здравни инспектори и 12 фелдшери”, поясни Костадин Англелов. От предоставената информация стана ясно, че излекуваните до момента са 6684, а починалите са 404 души.

"Ако на ден имаме под 150 случая с коронавирус, на територията на страната ще са разкрити 2499 легла за лечение, от които 2102 за пациенти, които имат нужда от консервативно лечение и 397 са дихателна реанимация. Ако на ден имаме от 150 до 300 случая на коронавирус, ще имаме 2832 легла, от тях 2435 за консервативно лечение и още 397 легла за дихателна реанимация", обясни здравният министър. По думите му при увеличаване на случаите, като при достигне над 350 заразени на ден системата има готовност за разкриване на 8415 легла общо, от които 7307 ще са за консервативно лечение, а 1108 за дихателна реанимация.

Относно наличните консумативи и предпазни средствата за медици, министърът отчете, че в момента страната разполага с хирургически маски за три месеца напред, специализирани маски - за 7 месеца, еднократни гащеризони - за 3 месеца и половина, специализирани гащеризони - за 9 месеца, ръкавици - за месец и половина, калцуни също за месец и половина, шлемове и предпазни очила - за 6 месеца и половина, спирт за почти 4 месеца и дезинфектанти за 3 месеца. Той увери, че здравното министерство полага всички усилия за увеличаване на наличностите на ръкавици и калцуни. Според него няма лечебно заведение, което да изпитва недостиг на предпазни средства. 

Хората да протестират с разум, нека носят маски. Трябва да се мисли за сегашните мерки и да не се нарушават, защото те са единствено ефективните, призова министърът. "Много от учените в целия свят сгрешиха. Това заболяване все още крие много неизвестности. Наблюдаваме различни тенденции. Очаквахме лятото то да изчезне, само че то не изчезва. Ние не знаем какви още неизвестни крие този вирус. В момента наблюдаваме неговото по-лесно предаване", каза още  Ангелов. 

Здравният министър увери още, че се работи в посока учебната година да започне присъствено, но се обмислят различни варианти. Той коментира и възможността за пускане на публика на футболните срещи.
„Трябва да изработим указания, ще направим среща със заинтересованите страни и агитките, ако получим уверение от тях, че ще спазват противоепидемичните мерки, ще пуснем публика на стадионите”, обеща Ангелов и добави, че записите от мачовете ще се наблюдават с повишено внимание и ще се налагат санкции, ако мерките не се спазват.

На брифинга стана ясно, че здравният министър, националният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев и премиерът днес са провели среща. Министър-председателят е получил уверение, че болниците и медицинските екипи остават в пълна готовност за лечение и диагностика на пациентите с COVID-19 и разполагат с цялата необходима апаратура, има и достатъчно легла в интензивните отделения.

Премиерът е обявил след срещата, че „нито ще затваряме бизнес, нито ще затваряме хора, а болниците могат да издържат“. В хода на срещата е отбелязано, че вирусът вече се разпространява по-лесно, дифузно, все още в света не са открити лечение и ваксина. Затова според премиера е изключително важно спазването на дисциплина, дистанция и дезинфекция. Премиерът е разпоредил стриктно да се следи за изплащането на допълнителните финансови средства на лекарите, сестрите, санитарите, лаборантите и на всички служители на първа линия в борбата с COVID-19. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 3 години
Откак започнаха протестите заболеваемостта рязко намаля. Явно събирането на много хора на едно място за продължително време и викове "Оставка" силно плаши вируса. Изобщо няма да се учудя ако се окаже, че не само в България е така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Invcom
преди 3 години
Искрено се забавлявам когато герберска тиква обижда на комунист :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
penman
преди 3 години
Кратуна комунистическа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
bgMan
преди 3 години
Странно но цифрите на новооткритите ежедневно нови, болни с коронавирус българи изведнъж намаля с 50% след като страни като Австрия и Белгия въведоха мерки против влизане или преминаване на българи през територията им.Пълна ГЕРБ-ерска стъкмистика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
toto 2
преди 3 години
Що така бе ,Коста .Явно не ви се разменят местата с протестиращите :)) Те вътре ,а вие вън ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още