IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слави Василев: Разумно е да очакваме появата на нов политически субект

Исканията на протестиращите за промяна в системата едва ли ще бъдат удовлетворени, твърди политологът

10:41 | 04.08.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Разумно е да очакваме появата на нов политически субект. Протестите ще продължат, докато не падне правителството, а това няма да се случи скоро. Така коментира в ефира на Нова телевизия сегашната обстановка в страната политологът Слави Василев. По думите му исканията на протестиращите да има коренна промяна в системата едва ли ще бъдат удовлетворени.

„Вече виждаме по-рехави протести. Недоволството ще завърши, когато дойдат изборите. Въпросът е дали след това протестиращите ще бъдат удовлетворени от избора”, каза от своя страна социологът от „Тренд” Евелина Славкова, която също бе гост в студиото. 

Според нея ни очаква много шарен парламент. „Вече въпросът е кои политически сили ще съставят следващото правителство. ГЕРБ няма как да станат трета политическа сила. Те са вече 10 години в управлението, имат твърд електорат, държат местната власт. Виждали сме ги няколко пъти да влизат в коалиция с Реформаторския блок или с

„Обединени патриоти”. Може да има правителство на малцинството, може да има правителство, подкрепено от други политически сили, може да има управление между ГЕРБ и БСП. Възможно е двете партии да се обединят, за да се борят с кризата, може да има анти-ГЕРБ фронт, който да управлява.  Всичко е възможно”, поясни Славкова. Според нея президентът ще направи грешка, ако тръгне да създава политическа формация.

По думите ѝ протестите ще се опитат да удържат максимално, за да покажат своята мощ. “Нямаме заявка от страна на ГЕРБ, че ще подадат оставка, по-скоро виждаме втвърдяване и нов образ на Бойко Борисов, опит да се задържи властта до предстоящите избори”, коментира още тя. Според Славкова има силно политизиране на ситуацията.

„Бабата с бастуна и отношението на хората към случая е тревожна симптоматика на изключително поляризирано общество, което може да доведе до по-тежки ситуации. Обществото е изключително разделено“, категорична е Славкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Asdf1234
преди 3 години
Да, наистина има нужда от нови политически субекти. Наистина, обществото е тотално поляризирано. За това пак $наистина са виновни всички политически играчи. Но водещите виновници са Радев, Борисов, Нинова, Да- Христо. Интересни са ми патриотите. В определени моменти ми домилява, в други избухвам в смях. Слави, ще консолидира първосигналните избиратели и доста от "чалга" обществото. Просто не виждам кой ??????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
крас
преди 3 години
ЩЕ ПОВТОРЯ ТОВА КОЕТО СЪМ ТВЪРДЯЛ МНОГО ПЪТИ. Вървим по пътя на АРЖЕНТИНА и събитията които се случиха в тази държава през 2001 година при излизането от ВАЛУТНИЯ БОРД. В ПИКА НА КРИЗАТА ЦЕЛИЯ НАРОД ИЗЛЕЗЕ НА УЛИЦАТА И ИЗМЕТЕ ВСИЧКИ ПАРТИИ, ПРОФСЪЮЗИ И ТЕМ ПОДОБНИ ГРАЖДАНСКИ ОБЕДИНЕНИЯ. ПРОТЕСТИТЕ НЯМАХА ВОДАЧИ И БЯХА СПОНТАННИ. Властта премина в ръцете на президента , както се очаква да се случи и у нас. КАК ЩЕ ПОДХОДИ РАДЕВ КЪМ ПРЕДСТОЯЩИЯТ ИКОНОМИЧЕСКИ КОЛАПС Е ВЪПРОС НА КОЙТО НЯМАМ ОТГОВОР, но ако неговите съветници са пак лицата САКСКОБУРГГОТСКИ и ПАСИ нищо добро не ни чака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още