IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: България все още е тромава при привличането на нови инвеститори

Необходимо е да се съкратят административните процедури и да се намалят данъците, особено на ниво общини, посочва икономистът Адриан Николов

13:51 | 03.08.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България е сравнително тромава по отношение на привличането на инвеститори. Необходимо е съкращаването на административни процедури и намаляването на данъци. По-доброто определяне на местните данъци и такси, най-вече на данъка върху дохода, в рамките на общините, също е препоръчително. Това мнение изрази Адриан Николов, икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Николов коментира и темата за икономическите данни на отделните страни в еврозоната за второто тримесечие и тези за икономиката на САЩ. Според икономиста, разликата, която се наблюдава сред данните на отделните държави, е следствие от две обстоятелствата. Първото е състоянието на членките в еврозоната преди кризата, като например Италия и Испания, плъзгащите се по ръба на рецесията още през 2019 г. Другият важен фактор е реакцията в отговор на пандемията.

Според Николов ударът върху туризма също има значение в случая. По думите на експерта друг важен фактор при икономическите данни е процесът около Brexit, който влияе върху имотния пазар в Испания.

Николов изрази притеснения относно високото ниво на безработица в САЩ, което се наблюдава през последните два месеца.

Относно мерките на Европа той посочи схемата за частична безработица като елемент на социалност, която запазва относително структурата на пазара на труда от щетите на пандемията, но пък насочва страните към използване на мащабни стимули като спасителния план от 750 млрд. евро.

"Не се знае дали средствата ще насърчат структурните реформи, или ще генерират безсмислени проекти както досега", твърди Николов, добавяйки: "От европейските страни Германия бе най-добре подготвена да отговори на здравната криза".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 години
абе ***... кви инвестиции при това некадърно и крадливо правителсто и при тая продънена съдебна система
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
dikens15
преди 3 години
Ами напишете за сделката с Vivacom и ще ви стане ясно защо няма инвеститори!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
dikens15
преди 3 години
Като първо- ние сме в ЕРМ 2, ако не ти е известно!!!Като второ - почвай да пишеш кои са тия плодове и несметни богатства от приемането в чакалнята и защо още не са потекли към финансовата ни система??!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
Спящият бик
преди 3 години
Необходимо е също да сме малко по-умни и да не си пречим сами. Защото вместо да берем плодовете от членството ни в ЕРМ-2, в момента събираме камъните на протестиращите!И това не е случайно - ако се върнем към призива на (п)РЕЗИДЕНТА за оставка на законно избраното правителство и Главен прокурор на РБ - ще си примомним, че това се случи точно в навечерието на приемането ни в ЕРМ-2, два дни преди това. За досетливите връзката с познати партии, чужди държави и обвиняеми олигарси не е случайна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
Мерките са простички ! Когато стане възможно да си направиш ООД в България в 23 през нощта онлайн легнал в леглото и да имаш ДДС номер след 2-3 часа значи сме на правилния път. Тук мога спокойно да добавя хилядите наредби от типа на наредба 18 и т.н. и такива където когато п р ъ д н е ш ... трябва да попълниш някакъв документ ....... А да не говорим,че имаш строително разрешение строиш влагаш примерно 20 милиона и после излизат 5 индивида на палатка пред строежа ти и искат да го събориш .... какво правиме другари ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още