IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 25 км/ч: Капсулата на SpaceX се приводни безопасно в океана

Първият космически полет на частна компания до Международната космическа станция приключва успешно

22:19 | 02.08.20 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
С 25 км/ч: Капсулата на SpaceX се приводни безопасно в океана

Историческата мисия е успешна. САЩ могат да изпращат своите астронавти в Космоса независимо от руснаците и да ги върнат безопасно на Земята.

Почти точно девет години след края на полетите на космическите совалки за многократна употреба сега  Dragon Crew кацна като по учебник в Мексиканския залив в Атлантическия океан.

Както беше планирано, капсулата се приземи с помощта на четири парашута в 14:48 ч. местно време със скорост от около 25 километра в час в морската вода, на около 60 километра от брега на Флорида. В космоса капсулата все още пътуваше с 25 000 км/ч. Това беше първият в света частен космически полет с хора.



Пълен успех за Илон Мъск

Мисията е огромен успех за милиардера и технологичен предприемач Илон Мъск. Компанията му за космически полети SpaceX се справи с цялата мисия от ракетата за многократна употреба до капсулата за многократна употреба в сътрудничество с НАСА.

С рекламна цел двамата астронавти бяха докарани с Tesla от централата на концерна на Мъск до стартовата площадка във Флорида. Двамата астронавти Робърт Бенкен и Дъглас Хърли прекараха последните два месеца на Международната космическа станция.
 

През миналата година SpaceX вече успя да изстреля безпилотна капсула Dragon Crew до МКС напълно автоматично и да я върне обратно. Тя кацна в Атлантическия океан в началото на март 2019 г.

Никакви големи проблеми не бяха оповестени публично и при настоящата мисия с човешки екипаж. Независимо от това връщането на капсулата със спирачни маневри, навлизането в земната атмосфера с температури над 1600 градуса по Целзий на топлинния щит и отварянето на основните парашути са рискови. През това време радиоконтакът се прекъсва за шест минути.

На височина около 5,5 км се активираха спирачните парашути на кораба, а след няколко минути - на височина около 2 км, се отвориха и четирите основни спирачни парашута. Цялото пътуване до приводняването продължи 21 часа.

Успех и за НАСА

Успешният край на мисията бе и очакваният повод НАСА да обяви нова ера в космическите полети, защото той предполага, че тя може да продължи с плановете си да възлага целия транспорт на хора в земната орбита на частни компании като SpaceX.

Това е важно, защото средствата, които американската космическа агенция няма да заделя за изпращане на апарати, ще може да се пренасочат към приоритетите на САЩ - изпращане на астронавти до Марс и Луната. 

Водоустойчива, рециклируема капсула

Веднага след като капсулата Dragon Crew се потопи в Атлантическия океан, екипи за възстановяване от SpaceX и NASA стартираха процес по подсигуряване с кораби и хеликоптери. От техническа гледна точка капсулата, наречена Endeavor, би могла да плува по повърхността на морето в продължение на няколко дни, казва НАСА. На борда има и достатъчно храна и напитки. 

Тъй като капсулата е „водоустойчива“, тя може да бъде използвана отново през следващата година за мисията на Crew 2. Последният път, когато американска космическа капсула (Apollo) кацна в морето, беше преди 45 години. Тогава започнаха полетите с космически совалки. Всички космически полети с хора на руснаците и китайците се приземяват на сушата.

SpaceX се бори в конкуренция с Boeing за това кой ще бъде първият частен концерн, който ще изпрати пилотирана капсула в космоса. Безпилотният премиерен полет на капсулата Starliner на Boeing се провали през декември 2019 г. Boeing трябва да докаже отново с нов полет, че капсулата му всъщност е безопасна.

Шефът на НАСА Джим Бридънстайн определи мисията SpaceX като крайъгълен камък в комерсиализацията на пилотираните космически полети. Вече не е задача на НАСА да извършва самостоятелно космически полет. По-скоро в бъдеще НАСА ще бъде клиент.

Формално вече завършената мисия Dragon Crew все още е демонстративен полет. Първата регулярна пилотирана капсула Dragon Crew за МКС може да се проведе в края на септември - с четирима астронавти на борда. В списъка на екипажа са трима американци и един японец - и няма руснак. Космонавтите могат да продължат да използват капсулите си "Союз" при полети  до МКС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

19
rate up comment 4 rate down comment 1
Спящият бик
преди 3 години
Започвам да събирам пари за Тесла. За човек, който прави ракети, едва ли е проблем да прави качествени автомобили!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Пенсийке, в бизнеса ключовата дума е ефективност. Колко струва една извеждане. Маск я постигна - свали цените на роскосмос в пъти и фактичесли ги побутна с крак и те се пльоснаха в сметището на историята.А ако му трябва най-мощния двигател на Маск - ще си го направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 1
khao
преди 3 години
браво майсторе... десетилетия не се беше появявал такъв визионер! дано има повече като него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 8
дядя Вова
преди 3 години
Лапников,става думи за най-мощните двигатели под слънцето.Твоят Мъск прави тегло ракета/тегло полезен товар ниво края на 60-те години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Горкото копейниче, ако не си разбрало какво се сшучи - Маск произвежда двигатели и извежда в космоса на цена няколко пъти по-ниска от *** и Рогозчо.Казано с други думи - никой вече няма нужда от расийските двигателчета.Досвидания, Роскосмос и RIP!:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 8
дядя Вова
преди 3 години
Лапников,*** Путин мноооо се изплаши и изплющя на американската космическа индустрия санкции - вече руски двигатели йок!И как ще компенсират?И кога ще компенсират?И колко предприятия спряха?Вай-вай-вай мнооо сташън тоа Мъск!https://youtu.be/GTWxf6lrCAM?t=280
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
ония през 69а , дето "бяха"на луната , къде къде по-бързо излязоха от капсулата ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Горките копейничета, усетихте ли как батя ви Маск ви тури цялата космическа индустрийка и гордост в задното жобче??Приземи ви ракетките човека и ви тури хикса.Свиквайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
*** лапнишарански.САЩ велика депресия -10% БВПСАЩ сега коронобесие -33% БВПСССР решават около 70-те (може и преди) да не кацат космонавтите във вода - може да е евтино, но това е много натоварващо за космонавтите. И почват да кацат на земята.Шииииибани янки винаги ще спестят шииииибани долари.Иначе няма да са шииииииибани янки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 8
ing5rov
преди 3 години
Лапник , ходи напъвай да отворят портата ве , ше се изпонасеррат момчетата "вътре" ...: )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още