IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краят на кемализма в Турция ли е решението за „Света София“?

Бляновете на ислямистите намериха въплъщение в акта по трансформация на статута, смята журналистът Мехмед Юмер

11:29 | 01.08.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Смяната на статута на катедралата „Света София“ от музей в джамия е връщане към миналото. Първата молитва бе отслужена на 24 юли – датата на подписване на Лозанския договор. Така турският президент Реджеп Ердоган отправи поглед към миналото и иска да се заяви като категоричен представител на исляма в ролята си на лидер и държавник, за да задържи и партията си. Това бележи края на кемализма в Турция. Това заяви журналистът Мехмед Юмер в интервю за Живка Попатанасова за рубриката "Bloomberg TV Bulgaria интервю".

„Света София“ започва да действа като музей през 1935 г., но решението е от 1934 г. Политиците от дясноконсервативния сектор и ислямистите от средата на 70-те години са използвали музея като коз за вътрешнополитическа употреба, включително преди избори".

Според журналиста въпросът е деликатен, защото промяната в статута от джамия в музей през 1934 г. бележи следа на травматична памет в съзнанието на ислямистите в Турция. „Тя остава през годините. Секуларистка Турция е била прозападно настроена, но в периферията на страната консервативното ислямистко общество е останало съзнанието, че не е изразено в политическия живот на страната. Тук трябва да търсим корените и на възхода на политическия ислямизъм в Турция", допълни той.

„Бляновете на ислямистите намериха въплъщение в акта по трансформация на статута", смята журналистът.

По думите на Юмер създателят на съвременна Турция Кемал Ататюрк разбрал, че някои неща от миналото трябва да бъдат отречени, за да изгради модерна държава.

„Призиви за халифат; връщане към османо-турското писмо, отказвайки се от латиницата; преместването на столицата от Анкара в Истанбул - такива въпроси повдига тази промяна", уточни гостът.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на рубриката "Bloomberg TV Bulgaria интервю" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
serafima
преди 3 години
Срам и позор за управляващите в християнските държави и православната църква, че не успяха - а според мене и не направиха усилия с изключение на Гърци и Русия да опазят Света София!!!! Тлъстият боко нали се хвалеше, че е биз-бизе с Ердоган - НИТО ВЕДНЪЖ НЕ СПОМЕНА НИТО ИМЕТО НА ЦЪРКВАТА-МУЗЕЙ, НИТО за проблема. МНОГО ЛЕСНО я предадоха, включително Борисов, БПЦ и президента Радев. Сега може да се позове на депломатични реципрочни дейности - да направи музей без служби джамията в София и тази в Шумен. АМА на Борисов не му ститска. Доган го е хванал за мекия пожраникарски маркуч. Безбожник, ***, в това време ни го даваха как е положил туловището си напреко на леглата при много пари, злато и гол ПИЩОВ. Срам - макар че има ли вече някой да не се е убедил колко ниЗко стои това създание, нито пък че ПО-надолу вече няма. Оставка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още