IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп забранява използването на TikTok в САЩ

На връщане от Флорида президентът заяви, че ще подпише закона още в събота

09:20 | 01.08.20 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Lam Yik/Bloomberg</p>

Снимка: Lam Yik/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще забрани използването на социалната мрежа TikTok в САЩ заради притеснения за събиране на данни от приложението, което е собственост на китайската компания ByteDance.

Това е поредна ескалация на напрежението между Пекин и Вашингтон, което се разрасна особено през последните седмици и месеци.

„Доколкото става въпрос за TikTok, ние ще ги забраним в САЩ“, каза президентът пред репортери в петък вечерта, цитиран от Bloomberg. На въпрос кога това ще стане, той заяви: „Скоро, незабавно. Имам предвид по същество незабавно… Ще подпиша документа утре (събота – бел. ред.)“.

Тръмп заяви, че има правомощията да забрани приложението, което е собственост на една от най-големите технологични компании в Китай. Това би могло да стане чрез указ или в рамките на Закона за извънредни международни икономически правомощия.

Изказването му бе направено на борда на Air Force One точно преди пристигането му във Вашингтон от Флорида.

Решението на президента става факт, след като по-рано в петък се появи информация, че американският технологичен концерн Microsoft Corp. е в преговори за придобиване на TikTok.

Тръмп обаче отхвърли идеята. По думите му това „не е сделката, за която слушате, че те ще купуват и продават… Ние не сме държава за сливания и придобивания“.

За момента от Microsoft и TikTok отказват коментар по въпроса.

Забрана на TikTok ще е поредният опит на американската администрация да ограничи китайското присъствие на световната технологична сцена. През последните месеци TikTok се превърна в едно от най-популярните приложения по света, използвано предимно от младежи. То е било изтеглено над 2 млрд. пъти по света и 165 млн. само в САЩ.

В началото на юли Тръмп заяви, че обмисля възможността за забрана на приложението като ответна мярка срещу Пекин и начина, по който страната се справя с разпространението на коронавируса. Но TikTok предизвика и други притеснения, най-вече за огромните количества данни, включително и за американските си потребители, които събира.

От компанията вече потвърдиха, че данните за потребителите в САЩ се съхраняват на сървъри в страната, както и в Сингапур, а не в Китай. Но според условията за ползване на приложението то би могло да споделя информация със своята компания майка, дъщерни дружества или други свързани актьори. В предишна версия на политиките за поверителност на TikTok се посочва, че може да споделя данни с китайския бизнес, силови органи или администрация.

Според трима запознати източници, цитирани от Bloomberg, американската администрация планира да поиска продажбата на американската дейност на TikTok. Заповедта за продажба се очакваше в петък. Според друг запознат решението е било замразено, тъй като трябва допълнително да бъде разгледано от държавния глава.

Въпреки това по-рано през юли съветникът на Белия дом Питър Наваро предупреди, че продажбата на приложението на американски собственик няма да задоволи притесненията на САЩ.

Евентуалното придобиване от Microsoft ще даде на софтуерната компания готово разработено и популяризирано приложение. Производителят е правил инвестиции в сектора на социалните мрежи и преди, но досега не е развивал своя собствена масова услуга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Не се изказвай нечодготвен бе, кражба на бизнес било, при положение, че Майкрософт ще го купува! Аман от празноглави плювачи, не чело, не знае, но важно е плюнки да хвърчат на Запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
nurhan_berk
преди 3 години
Това ни показва, че няма нещо като демокрация, интересите на страните са водещи. По-силния определя правилата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
terziеv
преди 3 години
Най-обикновена кражба на бизнес. Същото като със "Северен поток"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Varfor
преди 3 години
Но пък приложенията на Facebook (Facebook, Instagram и WhatsApp), които са се набивали в десетки скандали с теч на данни и съмнителното им манипулиране, няма защо да се забранят по света, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още