IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп забранява използването на TikTok в САЩ

На връщане от Флорида президентът заяви, че ще подпише закона още в събота

09:20 | 01.08.20 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Lam Yik/Bloomberg</p>

Снимка: Lam Yik/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще забрани използването на социалната мрежа TikTok в САЩ заради притеснения за събиране на данни от приложението, което е собственост на китайската компания ByteDance.

Това е поредна ескалация на напрежението между Пекин и Вашингтон, което се разрасна особено през последните седмици и месеци.

„Доколкото става въпрос за TikTok, ние ще ги забраним в САЩ“, каза президентът пред репортери в петък вечерта, цитиран от Bloomberg. На въпрос кога това ще стане, той заяви: „Скоро, незабавно. Имам предвид по същество незабавно… Ще подпиша документа утре (събота – бел. ред.)“.

Тръмп заяви, че има правомощията да забрани приложението, което е собственост на една от най-големите технологични компании в Китай. Това би могло да стане чрез указ или в рамките на Закона за извънредни международни икономически правомощия.

Изказването му бе направено на борда на Air Force One точно преди пристигането му във Вашингтон от Флорида.

Решението на президента става факт, след като по-рано в петък се появи информация, че американският технологичен концерн Microsoft Corp. е в преговори за придобиване на TikTok.

Тръмп обаче отхвърли идеята. По думите му това „не е сделката, за която слушате, че те ще купуват и продават… Ние не сме държава за сливания и придобивания“.

За момента от Microsoft и TikTok отказват коментар по въпроса.

Забрана на TikTok ще е поредният опит на американската администрация да ограничи китайското присъствие на световната технологична сцена. През последните месеци TikTok се превърна в едно от най-популярните приложения по света, използвано предимно от младежи. То е било изтеглено над 2 млрд. пъти по света и 165 млн. само в САЩ.

В началото на юли Тръмп заяви, че обмисля възможността за забрана на приложението като ответна мярка срещу Пекин и начина, по който страната се справя с разпространението на коронавируса. Но TikTok предизвика и други притеснения, най-вече за огромните количества данни, включително и за американските си потребители, които събира.

От компанията вече потвърдиха, че данните за потребителите в САЩ се съхраняват на сървъри в страната, както и в Сингапур, а не в Китай. Но според условията за ползване на приложението то би могло да споделя информация със своята компания майка, дъщерни дружества или други свързани актьори. В предишна версия на политиките за поверителност на TikTok се посочва, че може да споделя данни с китайския бизнес, силови органи или администрация.

Според трима запознати източници, цитирани от Bloomberg, американската администрация планира да поиска продажбата на американската дейност на TikTok. Заповедта за продажба се очакваше в петък. Според друг запознат решението е било замразено, тъй като трябва допълнително да бъде разгледано от държавния глава.

Въпреки това по-рано през юли съветникът на Белия дом Питър Наваро предупреди, че продажбата на приложението на американски собственик няма да задоволи притесненията на САЩ.

Евентуалното придобиване от Microsoft ще даде на софтуерната компания готово разработено и популяризирано приложение. Производителят е правил инвестиции в сектора на социалните мрежи и преди, но досега не е развивал своя собствена масова услуга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ти като за начало се научи да пишеш правилно, развеТка, после скимти глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 3 години
е ти от кво мислиш че печели фейса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 3 години
чак пък ход, мислиш ли че сам се е сетил... някой му го подшушнал.аз бих забранил всичките подобни... тъъпи приложения с единствена цел, злоупотреба с личните данни на юзерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 3
Hahoto
преди 3 години
Малеее, по логиката на Ватьо Умника, отдавна ЕС трябваше да забрани Фейсбук, който със сигурност събира яко данни не само за американските разветки, но и за всеки който си плати, както се доказа преди време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
bgMan
преди 3 години
Поредният добър ход на Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Китайски шпионски софтуер, ето този закон е нарушил и заради него трябва да бъде забранен в този му вид. И вече е зажранен и в други държави.Никой не иска да го купува насила, да си работят там, където ги допускат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
terziеv
преди 3 години
Кой закон е нарушил "Тик-Ток", че да бъде забранен или насила продаден? Да забраняваш законен бизнес означава само едно - не си правова държава. е Ама Китай така правил преди. Хубаво, ама нали Китай беше льош и недемократичен, че и комунисти нещо, санкции... Все едно да почнем да *** ръце, щото така правят в Саудитска Арабия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Значи е демократично да си пускаш на воля в държавата китайски шпионски софтуер?? Хаха! А китиайчока е забранил ФБ и тн., но това е ОК?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
и без тва, туй нещо само пие мозък и създава *** .... и аз да съм и аз ше го забраня, даже и ония другите с врабчето, клюкарника и цялата им паcмина ама тия глобалистите са сила мaйкa им да ***, глей спреха икономиката на цел свет зарад неква си инфекция, че и "в пандемия" го прекръстиха, човек не мое кашля вече, не мое киха, нема право да дига температура ... ама Тромпетиста земе ли изборите (Дай Боже) да ги разглоби тия нещаcтници, желаем му успех и всичко най добро ... че багдън от гадове брате
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
terziеv
преди 3 години
Това не е въпрос на демокрация, а на непрекпосновността на частната собственост и правото на стопанска инициатива. В случая "Майкрософт" купува, както Пеевски купува бизнеси - подписвай, инак държавата ще ти удари бухалката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още