IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин иска да възстановява китайската икономика с вътрешно търсене

Китайският държавен глава очерта фокуса на Пекин към привличането на чуждестранни инвестиции и стабилизиране на търговията

10:50 | 31.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китайският президент Си Дзинпин. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Китайският президент Си Дзинпин. Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският президент Си Дзинпин призова за повече усилия относно реформите за стимулиране на вътрешното търсене, докато икономиката продължава стабилното си възстановяване от спада, причинен от мерките срещу коронавируса, съобщава Bloomberg.

Изказвайки се по време на заседание на Политбюрото по въпросите на икономическата политика, Си заяви, че Китай трябва да ускори развитието на своя модел на растеж с акцент върху увеличаване на местното производство, като същевременно продължи процеса по привличане на чуждестранни инвестиции и стабилизиране на търговията, съобщава Xinhua News Agency.

Данните, публикувани в петък, показаха, че производствените перспективи в Китай се подобряват за втори месец през юли. 

Коментарите на китайския президент предхождат поредица от политически срещи на високо ниво, които ще очертаят пътя на развитието на втората по големина икономика в света. 

Въпреки че в краткосрочен план лидерите на Китайската комунистическа партия (ККП) изразиха удовлетворение, че икономическият растеж се ускорява, в дългосрочен план Китай е изправен пред множество икономически проблеми, включително конфронтацията със САЩ, която би могла да създадат по-големи предизвикателства.

„Двойното циркулиране е новата стратегия на Пекин за справяне с новия свят. На обикновен език това означава „първо на вътрешния пазар“, посочва Лари Ху от базираната в Хонконг Macquarie Bank Ltd. „Изпълнението ѝ не е толкова ясно за нас на този етап, но идеята е да се засили китайското присъствие по веригите на доставка и да се намали зависимостта от чуждестранни доставчици“, добавя той.

Централният комитет на комунистическата партия ще се срещне през октомври, за да очертае следващия петгодишен план и дългосрочната визия на Китай до 2035 г.

Политиката

Въпреки че срещата на Политбюрото в четвъртък запази общата позиция за фискалната и паричната политика непроменена, тя добавя нов акцент за по-целенасочена политика. Партийните лидери също така призоваха за по-ниски разходи за финансиране на реалната икономика и разумен растеж на кредитите.

„Пекин потвърди, че цикличната политика е насочена към круиз контрол: непрекъснато въвеждане на фискални стимули, неутрална парична политика“, пишат в доклад икономисти, включително Робин Син от Morgan Stanley.

Ръстът на китайската икономика се ускори през юли с възстановяване на фабричното производство.

Официалният индекс на мениджърите по поръчки през юли се повиши до 51,1 пункта от 50,9 пункта месец по-рано, сочат данните, публикувани от Националното статистическо бюро.

Възстановяването на икономическия растеж продължава през втората половина на годината, тъй като ръководените от правителството инвестиции увеличават фокуса си, докато глобалното търсене се възстановява. Икономистите преразгледаха прогнозите си за растеж през цялата година и сега очакват, че икономиката на Китай ще нарасне с 2% през тази година.

Китайските политици се опитват да избегнат образуването на балони при активите на фондовите и имотните пазари, докато икономиката се възстановява, като в същото време поддържат тавана на дълга, който надхвърля над два пъти и половина размер на брутния вътрешен продукт на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
rmarkov
преди 3 години
Пекин потвърди, че цикличната политика е насочена към круиз контрол: непрекъснато въвеждане на фискални стимули, неутрална парична политика, пишат в доклад икономисти, включително Робин Син от Morgan Stanley. Преведено на нормален език "неутрална парична политика" означава основен лихвен процент =0, а "фискални стимули" означава създаване на достатъчно национална валута за нуждите на икономиката чрез държавните инвестиции.ПП "България на труда и разума" (БТР) отива още по-далеч като въвежда и автоматичен макроикономически стабилизатор в точка 4 на програмата си - постоянна държавна програма за гарантирана заетост, която автоматично създава точното количество национална валута, плащайки заплатата по тази програма. https://xn--90a4af.xn--90ae/bg/dokumenti/kratkata-versiya-na-programata-btr.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още