IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Помпейо: САЩ ще защитят сигурността на Европа от „Северен поток 2“

Вашингтон ще помогне на европейските страни, но се нуждае от повече инструменти, които само въпросните държави могат да осигурят, посочва държавният секретар

21:00 | 30.07.20 г. 24
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Greg Nash/Bloomberg</em></p>

Снимка: Greg Nash/Bloomberg

САЩ ще направят всичко възможно, за да гарантират, че проектният руски газопровод "Северен поток 2" няма да представлява заплаха за сигурността за Европа, но се нуждаят от повече инструменти за това, заяви в четвъртък държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, цитиран от Ройтерс.

Русия има за цел да използва газопровода, за да удвои количеството газ, доставяно в Германия, използвайки маршрута под Балтийско море, който заобикаля Украйна и ще я лиши от милиарди долари от потенциални транзитни такси, изтъкват от Вашингтон. 

САЩ се тревожат, че разширяването на руските газови доставки по трасето може да увеличи политическото и икономическото влияние на Москва спрямо Европа.

„Нуждаем се от допълнителни инструменти. Ние сме готови да използваме тези инструменти, ако ни ги предоставите “, каза Помпейо пред Сената.

Миналия месец група американски сенатори от Републиканската и Демократическата партия предложи законодателство, което ще разшири съществуващите санкции, свързани с руския газопровод, за да включи наказания за страните, предоставящи различни видове услуги около полагането на тръбите.

Помпейо заяви, че смята, че компаниите, участващи в изграждането на газопровода, разбират заплахата от американските санкции. Наскоро той предупреди, че европейските инвеститори в "Северен поток 2" и „Турски поток“ могат да бъдат "изложени на риск" от американските санкции.

Отбелязвайки, че по негова оценка Германия не е съгласна с американската оценка на заплахата, Помпейо заяви: „Ние сами предприемаме действия, за да се опитаме да запазим сигурността за европейския народ“.

„Северен поток 2“, за който руският президент Владимир Путин заяви, че може да започне да функционира по-късно тази година или през следващата, заплашва да помрачи усилията на Вашингтон за по-интензивен износ на втечнен природен газ (LNG) към Европа. САЩ разполагат с много природен газ и подкрепиха усилията на Европа да диверсифицира вноса си на LNG от други източници, включително от Норвегия.

Изграждането на „Северен поток 2“ спря миналия декември, след като швейцарско-холандската компания Allseas, която е специализирана в подводни строежи, се оттегли заради заплахата от американски санкции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 9
Императорът
преди 3 години
Я си затваряй вонящата морда !!! Русия е свободна страна и уважава свободата на другите. Русия не налага със сила своя газ и изобщо нищо свое. Русия не разполага войските си в свободни страни по цял свят, освен когато се налага да спре американския бандитизъм. Русия не напада съседни страни, но защитава своя народ, когато изверги като укрите сатрапи палят живи хора. Какви *** фабрики бе, съсел - дай едно доказателство например за намесата на Русия в сащанските избори? Щото дори спец-прокурорът на "демократите" не можа да намери такива !!! ти за презумпция за невинство чувал ли си? *** наемат едни други, дето се крият на ул. Козяк - и ти си доказателство - те наемат такива жалки индивиди като тебе.... ако пък си толкова искрен, заминавай за Америка, да целуваш нигърски гъбясали крака... а и други работи, ако ти ги подадат. Със своята позиция ти се изправяш срещу интересите на ЕС, част от който сме ние.Алкохолици има по цял свят, а Русия дори не е в първата десетка на най-пиещите нации. И за руските заплати не говори, там хората "под чертата" са по-малко процентно, отколкото в САЩ, а с нашето жалко положение изобщо сравнение не може да става. Да не говорим, че специалистите са категорически, че до 5 години Русия по БВП ще изпревари Германия и вероятно и Франция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 10
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Аа и още нещо, щом 1 единица от валутата с "холиувудско покритие" струват 73 единици руска валута, то смятай какво е нивито на втората!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 12
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Празна кратуна, събирай си опорките и към Сибир!Расийка, където заплатите са двойно по-ниски от най-бедните членове на ЕС не е пример, а антипример за подражание! Като искаш да си с богатите и проспериращите, се държиш като такъв, а не храниш разни алкохолици, свалящи самолети с деца и използващи парите които са взели от нас за въоръжаване и нападане на съседни страни, за *** фабрики, с които тровят обществата и за подкупи и създаване на местен слугинаж! Прави са в случая американците, всъщност косвената цена за всеки кубик руски газ е огромна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 8
дядя Вова
преди 3 години
1. Всичкия нефт по земното кълбе е на янките.2. Всичкото оръжие трябва да се купува от янките и веднага да се разходва.3. Всичката газ трябва да я продават янките, защото техните молекули може да са скъпи, но затова пък носят демокрацията.4. Най-добрите носачи на демокрация са бомбардировачите на янките.5. Ако не им стиска има санкции, опиращи се на балъците по света, колекциониращи зелени хартийки с холивудско покритие.6. Постоянните патаклами в Портланд се експортират по целио свет. Като за начало ***, затварящи софийските кръстовища.7. Белите янки не целуват обувките на чеpните нигъъре, те ги дегустират.8. Еуропейците не лижaaт зaaдниците на янките, те ги поддържат... безусловно и ентусиазирано!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още