IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Негативните икономически данни помрачиха борсите в Европа

Книжата на Volkswagen и Renault поевтиняха съответно с над 6% и 9%, след като и двата концерна отбелязаха тримесечни загуби

19:55 | 30.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха днешната сесия на червена територия на фона на мрачните икономически данни, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 2,16 на сто до 359,52 пункта.

Германският показател DAX записа спад от 442,61 пункта, или 3,45%, до ниво от 12 379,65 пункта.

Френският измерител CAC се смъкна с 2,13% до 4852,94 пункта.

Британският индекс FTSE изтри 141,47 пункта, или 2,31%, от стойността си, понижавайки се до равнище от 5989,99 пункта.

борси борси

Германската икономика се срина през второто тримесечие заради причинената от коронавируса криза. От април до юни брутният вътрешен продукт (БВП) е спаднал с 10,1 процента в сравнение с предходното тримесечие, както обяви Федералната статистическа служба в четвъртък в предварителния си преглед.

Това е най-големият спад от началото на тримесечните изчисления за Германия през 1970 г. За сравнение, дори и през най-лошите три месеца от финансовата криза през 2009 г. икономиката се сви с по-малко от пет процента.

В същото време американската икономика претърпя през второто тримесечие най-големия си срив от поне 1940 г., подчертавайки начина, по който пандемията от коронавируса опустоши бизнеса в цялата страна и остави милиони американци без работа. 

Брутният вътрешен продукт на САЩ се сви през второто тримесечие с 32,9% спрямо първото, най-големият спад от тримесечните данни, датиращи от 1947 г., показа първоначалната оценка на Министерството на търговията в четвъртък. Средната прогноза в проучване на икономисти от Bloomberg бе за спад от 34,5%.

Късно снощи управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл предупреди за най-тежкия икономически спад „в нашия живот“, след като представителите на Федералния комитет по отворените пазари решиха да запазят основните лихви непроменени на ниво около нулата и затвърдиха мнението си да използват всички налични инструменти за подпомагане на възстановяването на фона на пандемията.

Акциите на Сredit Suisse Group AG поевтиняха с близо 2%, след като кредиторът отчете нетна печалба от 1,16 млрд. швейцарски франка. Банката обяви, че слива звената си за търговия и инвестиции - първата голяма структурна реформа на главния изпълнителен директор Томас Готщайн.

Цената на акциите на енергийния гигант от Италия Eni се срина с над 7%, след като компанията отчете загуба през второто тримесечие и намали размера на дивидента си, след като коронавирусната криза доведе до съществено намаляване на цените на петрола. Коригираната нетна загуба на Eni възлиза на 714 млн. евро през тримесечието в сравнение с регистрирана печалба от 562 млн. евро година по-рано, казва се в изявление на базираната в Рим компания. Анализаторите очакваха загуба от 1,11 млрд. евро.

Книжата на Shell поевтиняха с над 5%, докато тези на Total изтриха 1,6% от стойността си, въпреки че двете компании отбелязаха изненадващи тримесечни печалби въпреки прогнозите за загуби.

Акциите на самолетостроителя Airbus поскъпнаха с 1,87%, въпреки че компанията обяви, че ще свие производството, след като обяви загуба за второто тримесечие в размер на 1,44 млрд. евро.

Стойността на книжата на германския автомобилен колос Volkswagen AG изтри над 6%, след като концернът отчете загуба от 1,4 млрд. евро и съкрати дивидента.

Акциите на Renault поевтиняха с 9,26%, отразявайки рекордната нетна загуба, която френският автомобилен концерн отбеляза за второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Европейските борси са МИШКУНЯШКИ. Ако търговията отразяваше икономическите данни и резултати - то Щатите трябваше да паднат с 15%. Защо Мидичката пада? Пишман-анализаторите очакваха загуба, а компанията е на печалба - в най-мрачното тримесечие в историята на слузестия бизнес !!! Ами защото търгуващите са мишкуняци - затова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още