IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разочароващите данни за БВП на САЩ тласкат щатските индекси силно надолу*

Броят на заявленията за помощи при безработица отвъд океана нараства за втора поредна седмица

18:04 | 30.07.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси започват сесията в четвъртък с рязък спад заради понижаването на цената на акциите на големите технологични компании преди публикуването на отчетите им, което се очавка да стане след края на борсовата търговия. Вълненията сред инвеститорите са помрачени и заради рекордния спад на американския брутен вътрешен продукт, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average е надолу с 472,78 пункта и достига ниво от 26 072,28 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отбелязва спад от 1,39% до равнище от 3211,18 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се понижава с 0,97% до 10 438,85 пункта.

Apple, Amazon, Alphabet и Facebook, чиято обща пазарна капитализация достига близо 5 трлн. долара, трябва да обявят отчетите си. Книжата и на четирите компании поевтиняват. 

Цената на акциите на големите технологични компании отбеляза големи ръстове от началото на годината. Книжата на Facebook и Alphabet са поскъпнали с по над 13% през 2020 г., тези на Amazon са прибавили 64,2% към стойността си, а акциите на Apple – 29,5%.

Четвъртък се оказа най-натовареният ден от сезона на отчетите, когато множество компании, включително Ford, UPS и Procter & Gamble също обявиха резултатите си.

Книжата на P&G поскъпват с 1,7%, след като компанията обяви по-големи от очакванията приходи от продажбите на почистващи продукти. Цената на акциите на UPS е нагоре с 1,7%, след като компанията обяви ръст на доставките по домовете през второто тримесечие.

Щатските индекси отбелязват спад и след публикуването на данните за брутния вътрешен продукт на САЩ, които показаха, че той се е сринал с рекордните 32,9% през второто тримесечие. Спадът не е толкова голям, колкото се очакваше, тъй като участвали в допитване на Dow Jones икономисти очакваха свиване с 34,7%.

Същевременно седмичните заявления за обезщетение при безработица в САЩдостигнаха 1,434 млн., като приблизително отговарят на очакванията. Но трайните заявления, включващи хората, които получават помощи от поне две седмици, са достигнали 17,018 млн. броя, отчитайки ръст спрямо 16 млн. от миналата седмица.

„Фондовият пазар трябва да гледа напред, а повечето икономически данни гледат назад. Инвеститорите трябва да са готови за колеблив процес на анализ на данните, но не се изненадвайте, че според пазара бъдещето е по-добро от настоящето и че безпрецедентните стимули и ликвидности тласкат нагоре стойностите“, коментира Дейвид Бансен, главен инвестиционен директор на компанията The Bahnsen Group.

Данните от днес тласнаха доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа към понижение до 0,545%, подлагайки на натиск банковите акции. Книжата на JPMorgan Chase, Goldman Sachs и Bank of America отбелязват спад от над 2,5%. Книжата на Citigroup поевтиняват с 4,5%. Доходността по 30-годишните американски ДКЦ също се свива до 1,197%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се понижава с 0,12% до 93,34 пункта. Еврото поевтинява с 0,04% до 1,178 долара, а паундът поскъпва с 0,48% до 1,306 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпват с 0,15% до 105,07 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се понижава, след като ръстът на заразените с коронавирус в света засили страховете, че скокът на търсенето на гориво ще забуксува, точно когато големите страни производителки на петрол се канят да увеличат добива през август.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняват с 2,28 долара до 38,99 долара за барел. Контрактите върху международния бенчмарк Брент отписват 2,08 долара до 41,72 долара за барел.

Цената на златото намалява с над 1%, а анализатори твърдят, че благородният метал може да се натъкне на нова съпротива в опита си да надмине нивото от 2000 долара. Американските фючърси върху златото поевтиняват с 0,5% до 1943,50 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17,15 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Процент, процент и нещо за вас е "силно надолулу" ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още