IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп иска отлагане на президентските избори, но няма правомощия да го направи

Според американския президент гласуването по пощата предразполага към измами

17:25 | 30.07.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Cooper Neill/Bloomberg</em></p>

Снимка: Cooper Neill/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп подхвърли идеята за отлагане на президентските избори в САЩ, планирани за ноември, като заяви, без да посочва конкретни доказателства, че гласуването по пощата ще бъде обект на измами, предава Bloomberg.

В туит в четвъртък Тръмп повтори критиките, че гласуването по пощата гъмжи от измами, като заяви, че изборите трябва да бъдат отложени, „докато хората могат да гласуват надлежно, сигурно и безопасно“.

Туитът на Тръмп се появи минути след като министерството на търговията съобщи, че американската икономика се е свила с рекордните 32,9% през второто тримесечие, а министерството на труда обяви ръст на броя на американците, кандидатстващи за помощи при безработица.

„С универсално гласуване по пощата (не гласуване от разстояние, което е добро) изборите през 2020 г. ще бъдат най-неточните и измамни в историята“, гласи туитът на Тръмп. „Това ще бъде голям срам за САЩ. Да отложим изборите, докато хората могат да гласуват надлежно, сигурно и безопасно???“, предлага американският президент.

Според закон, подписан от президента Джон Тайлър, президентските избори в САЩ се провеждат през първия вторник след първия понеделник на ноември. Датата не може да се променя без гласуван от Конгреса закон, който трудно ще бъде прокаран в контролираната от демократите Камара на представителите.

Тръмп изостава от кандидата на демократите Джо Байдън с 8 процентни пункта в допитвания на Real Clear Politics за цялата страна, както и в отделни анкети в щати с ожесточена конкуренция като Аризона, Флорида, Мичиган, Северна Каролина, Пенсилвания и Уисконсин.

Щатите продължават да умуват как да помогнат на гражданите да гласуват безопасно по време на коронавирусната пандемия и много от тях се насочиха към гласуването по пощата като потенциално решение, което позволява на хората да пуснат бюлетината си без да чакат на дълги опашки във вероятно пренаселени избирателни секции, отбелязва CNBC. 

Но републиканците начело с Тръмп силно се противопоставят на разширяването на достъпа до гласуване по пощата, твърдейки, че то води до измами. Предизборният щаб на американския президент и Републиканският национален комитет харчат десетки милиони долара тази година в съдебни дела, за да се противопоставят на усилията на щатите да разширят достъпа до гласуване по пощата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Много хитър ход отстрана на великият човек - защото деградиралият му опонент може да забрави, че се е кандидатирал, ако изборите бъдат отложени за януарий например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
стовене , реднекът гласувал за Тръмп има определено повече акъл от тебе , тъй че , чуди си се ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 3 години
Още не мога да повярвам, че Щатите избраха за пресидент такова тъпo парче!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още