IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Витоша ски“ ще оспори възлагането на експертизата за Княжевския лифт

Дружеството настоява Столична община да се произнесе по внесеното от него искане за реконструкция на лифта

11:26 | 30.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Дружество „Витоша ски“ не е съгласно за притежаваните от него и „Въжени линии“ ЕАД лифтове да се харчат средства на Столична община за експертиза за безопасността на съоръженията. Ще оспорим пред съда законосъобразността на решението на Столичния общински съвет за възлагане на експертиза, свързана с реконструкцията на кабинкова въжена линия „Княжево-Копитото“, пише в прессъобщение на компанията.

Юристите на „Витоша ски“ напомнят, че от „Въжени линии“ ЕАД са внесли заявление на 17 февруари с искане за разработване на подробен устройствен план за подмяна на Княжевския лифт, по което досега не се е произнесъл главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков.

„Какво ще стане ако един от предложените от нас два варианта или и двата са допустими? Безпричинно ще се изхарчи обществен ресурс“, смятат в дружеството и напомнят, че вече са възложили разработването на варианти на двата световни лидери на пазара на въжени линии - „Допеймайер" и „Лайтнер“.

„За да се извърши реконструкция, трябва да бъдат спазени всички европейки изисквания за безопасност, на които съоръжения на по 50-70 години няма как да отговорят. Затова ще поискаме компетентният български съд да отмени това незаконосъобразно решение“, заявяват от „Витоша ски“ в писмо до медиите.

От дружеството настояват Столична община да се произнесе по внесеното искане за реконструкция на Княжевския лифт.

Експертите на „Витоша ски“ са на мнение, че ново обследване ще е загуба на пари и време, но и технологично е безсмислено.

„Сегашните стълбове са хванати с двуметрови анкерни болтове, които са вкарани в конструкцията заедно с арматурата и е излят бетон. За да се смени стълб трябва да се разбие фундаментът, да се излее нов, в който да се сложат болтовете, с които да се захванат пилоните на лифта. За целта трябва да се издаде строително разрешение, което по действащия план за управление на Парк Витоша е забранено“, коментират от компанията.

От „Витоша ски“ заявяват, че искат да реконструират всички съоръжения на Витоша с нови, модерни и безопасни, за да има планината най-екологичния транспорт. Дружеството предлага парите за експертиза, възложена от Столична община, да се използват за децата на града - за детски градини или детски площадки.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Toranaga
преди 3 години
Кратко, ясно и разумно! Защо столична община да не разгледа първо предложенията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още