IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бедните в Китай стават още по-бедни заради новите огнища на COVID-19

Заплатите на нископлатените работници се свиват през второто тримесечие въпреки ръста на разполагаемия доход в цялата страна, посочват икономисти от CICC

10:48 | 30.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Икономическото възстановяване на Китай ще продължи да бъде възпрепятствано от слабото потребление, тъй като онази част от населението с по-ниски доходи продължава да се сблъсква с понижаващи се заплати, а новите вирусни огнища задържат потребителите по домовете им, посочва China International Capital Corp. (CICC), цитирана от Bloomberg.

Кризата в COVID-19 оказва по-голямо въздействие върху хората с ниски доходи в страната, включително и по отношение на работниците мигранти и работещите в секторите, засегнати най-силно от пандемията от коронавирус, като секторите ресторантьорство и продажби на дребно, изтъкват икономисти от CICC.

Месечните заплати на работниците мигранти се свиват с 6,7% през второто тримесечие, въпреки че растежът на разполагаемия доход в цялата страна се възстановява до 4,5% през периода, показват изчисленията на Bloomberg.

китай китай

Това означава, че разпределението на доходите в Китай се е влошило, въпреки че икономиката отбеляза значително възстановяване през второто тримесечие. Освен това нарастващите случаи на инфекции с COVID-19 в световен мащаб и регионалните огнища на местно ниво също ще повлияят на траекторията на възстановяването на потреблението, смятат от CICC. Например, в Пекин се забелязва, че продажбите на дребно се свиват с 26,8% през юни, по-дълбоко спрямо месец по-рано, тъй като градът наложи по-строги мерки за социално дистанциране в отговор на възобновените огнища там.

„Очакваме използване на макрополитическата подкрепа, която да стабилизира работните места и прехраната на хората, тъй като темпът на икономическо възстановяване отслабва през втората половина“, посочват от CICC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Моабет да става
преди 3 години
Да-а...Бедните в България и по света също стават по-бедни. Само в САЩ бедните си "накупиха" маратонки и телевизори без пари и са по-богати.Да не говорим, че очаквам скоро поредният грабеж на бедните с цената на брашното съответно хляба. В Италия цената на брашното се е вдигнала 4 пъти в магазините и даже при тази цена е дефицитно. Тук за сега само ни подготвят с информация за това колко е слаба реколтата и как се очаква поскъпване на хляба. Само предстоящите избори задържат цените все още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още