IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото няма да изтласка долара като световна резервна валута

Но единната европейска валута може да продължи да поскъпва по време на пандемията

08:48 | 29.07.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

След като еврото достигна най-високото си ниво от шест години насам, въз основа на търговско-претегления индекс на Европейската централна банка, инвеститорите, предричащи отдавна залеза на долара като световна резервна валута, започнаха отново да залагат на тези си твърдения. Както обикновено обаче те ще се окажат грешни, пише Марк Гилбърт за Bloomberg.

Трейдърите, които спекулират, че единната валута може да спечели от отговора на еврозоната срещу пандемията, поне спрямо долара, бяха възнаградени за вярата си. Еврото поскъпва с 4,3% спрямо залените пари през тази година, като отбелязва най-силното си представяне от 2014 г. спрямо кошницата с валути на 19 най-големи търговски партньори на блока.

Данните за процента на заразени и смъртни случаи в следствие на пандемията предполагат, че има логика зад залозите на еврото срещу долара, имайки се предвид слабото представяне на американската администрация при овладяването на пандемията. Към това могат да се добавят влошението отношения между САЩ и Китай и очакваните политически сътресения около президентските избори през ноември, което обяснява слабото представяне на долара. 

Еврото е на най-силното си ниво от 2014 г. насам на търговско претеглена база. Графика: Bloomberg

Разпространението на коронавируса и бързината, с която страните ще излязат от блокадите срещу пандемията, както и скорошното затваряне на посолства между САЩ и Китай не казват нищо за дългосрочното представяне на долара и това дали той ще изгуби статута си на предпочитаната световна валута.

Централните банки по света имат резерви за около 11 трилиона долара, сочат данни на Международния валутен фонд. Над 60-процентен дял от тях са в долари - 6,8 трилиона долара, в сравнение с около 20% в евро, 6% в йени и по-малко от 5% в британски лири. Освен това изследване, проведено сред 50 централни банки, публикувано миналата седмица от Invesco, отчете очаквано увеличение на апетита за долари в идната година.

В допитването си Invesco задава въпроса дали централните банки очакват позицията на долара като световна резервна валута да отслабне през следващите пет години. Повечето отговори прогнозират запазване на статуквото.

Какви са изводите от допитването вижте в продължението на анализа в Bloomberg TV Bulgaria!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
Еврото няма да изтласка долара като световна резервна валута -------------------------------------------------------------и тоя момент ше дое, чак изтласка във всички транзакции не, ама за в бъдеще койт има и иска да прай търговия със Сашево тагай с долари, койт иска и има земане даване с Европата с евро, с Чайниците с юани и т.н. Нема вече да има само 1 резервна валута щот стават малко неразбории по трасето как се вижда през последните няколко века ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още