IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството дава още 94 млн. лв. за магистрала "Хемус"

МС отпусна също допълнителни 170 млн. лв. по бюджета на МРРБ за големи инфраструктурни проекти

23:20 | 28.07.20 г. 8
<p>
	<em>Снимка: АПИ, архив</em></p>

Снимка: АПИ, архив

Правителството одобри отпускането на 94,3 млн. лв. за изграждането на участъка между Буховци и Белокопитово от АМ „Хемус“ и за предстоящото стартиране на строителните работи на северния обходен път на Бургас, съобщава правителствената информационна служба.

С осигурените 81,4 млн. лв. ще се извършат разплащания на извършващите се в момента строително-монтажни работи на 16,3 км от автомагистрала „Хемус“ - в участъка между Буховци и Белокопитово, на територията на областите Шумен и Търговище. Завършването на отсечката по договор е през 2021 г., но ако не възникнат допълнителни затруднения, е възможно строителството да приключи и по-рано от предвиденото.

Останалите близо 13 млн. лв. ще бъдат за авансови и междинни плащания при предстоящото стартиране на строителните работи и строителния надзор на северния обходен път на град Бургас. С изграждането на 4,7-километровото трасе транзитният трафик, идващ от Варна по път І-9 и продължаващ на юг по път І-6 София – Бургас и автомагистрала „Тракия“, ще се изнесе извън центъра на Бургас. По този начин ще се повиши безопасността на движение за пътуващите от Западна и Северна България като се избягва влизането в областния град.

С друго свое решение от днес правителството отпусна още 170,7 млн. лв. по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, респективно Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2020 г.

С част от тях до края на годината ще бъдат разплатени извършени дейности по изграждането на отсечката между Драгоман и Сливница от бъдещата магистрала „Европа“, Софийския околовръстен път в участъка от „Цариградско шосе“ до ж.к. „Младост“ и обходния път на Поморие.

Остатъкът от средствата ще бъде вложен в ремонт на ключови участъци от републиканската пътна мрежа и съоръжения по тях, както и за повишаване на пътната безопасност чрез ремонт на мантинели, възстановяване на вертикална сигнализация, полагане на хоризонтална маркировка.

Съгласно друго правителствено постановление, до 89,9 млн. лв. се предоставят по бюджета на МРРБ за финансиране на Националното тол управление за плащане на последната част от договора за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Тва ми звучи така все едно правителството ги дава тез 94 млн. лв. да ги смесят към баластрата дето използват за строежа на магистралата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 3 години
крадци от най доонитр, бате.... не питай много!... сега още колко ще откраднат ако бе ги махнем и то АСАП!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
ivanrog
преди 3 години
Хайде сега пак. Гласуваните, които отиваха към Автомагистрали са за строителството и бяха пари от бюджетни излишъци, т.е. гласувани и преведени на Автомагистрали. От там нататък МС няма как да пипа тия пари и да се разпорежда с тях, те ни са вече част от бюджета! По вашата логика - сега ги превеждат реално, ако сте прав, то предходните траншове към Автомагистрали трябваше да са в резерва, а не по сметката им в ББР. Надявам се да е станало по-ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 6
vajvaj
преди 3 години
Ако не разбираш, мястото ти не е в този сайт... 1.4 млрд са гласувани, а това са реалните траншове по договорите за изпълнение..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
ivanrog
преди 3 години
Нещо не разбирам, според различни решения в ББР трябва да има близо 2 млрд за Хемус, които ясно, че не са използвани, а сега казват, че наливат още близо 100 млн за работите, които се изпълняват?! 2та млрд ли ги няма, 100 млн ли няма да ги давате, какво точно се случва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
doba
преди 3 години
Нещо за АМ Черно Море?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
vladi_guetzov
преди 3 години
Златните калпави магистрали на България.Най-много се краде от пътища.Фалшивите фирми ,,спечелили,, нагласени поръчки наемат ЕН на брой подизпълнители,те наемат Ен на брой подизпълнители на подизпълнителите ,последните на свой ред наемат ен на брой подизпълнители и така до 9-то коляно подизпълнители,всичките фирми с участие на 2-3 бизнесмени/бизнескрадци/ и така скъпи проекти ,калпави пътища , защото парите не стигат до тях.Държавата/не контролира/, дава ли дава пари ,от скъпо пре -скъпо.И правителството доволно/възложителите/ и бизнес фирмаджиите доволни,само народа търпи калпавите пътища и гледа как плаща данъци и как го крадат.Златните-калпави магистрали на България.Най-много се краде от пътища....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Oбичам България
преди 3 години
По план е края на 2021, но най-вероятно ще е края на тази година. Честито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още