IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На фона на новия пик болни Тръмп се оплака от бавното отваряне на икономиката

Президентът се завръща към позицията си, след като миналата седмица похвали противоепидемичните мерки и местните власти за прилагането им

10:49 | 28.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че редица губернатори прекалено бавно отварят отново икономиките на своите щати. Позицията му представлява промяна от миналата седмица, когато похвали мерките за социална дистанция и местните власти за прилагането им.

„Наистина вярвам, че много губернатори трябва да отварят щати, които те не отварят“, каза държавният глава пред репортери в понеделник. „И ще видим какво ще стане с тях“, допълни той, цитиран от Bloomberg.

След като разпространението на вируса отбеляза пик в южните и западните щати и Тръмп изостана от демократа Джо Байдън в социологическите проучвания, президентът промени позицията си. В изказване пред репортери той смекчи тона към губернаторите и похвали използването на маски и други мерки за ограничаване разпространението на вируса.

Промяната обаче не бе трайна и в понеделник президентът отново атакува местните власти, както често правеше и по-рано през годината. Държавният глава обаче не посочи конкретни имена в изказването си.

Самите насоки на Белия дом за отваряне на икономиките на отделните американски щати казват, че трябва да има намаляване на броя нови случаи в продължение на 14 дни, преди да се стига до облекчаване на противоепидемичните мерки. Самият Тръмп заяви миналата седмица, че пандемията „ще се влоши, преди да стане по-добре“.

В понеделник броят на новите случаи на COVID-19 нарасна с нови 1,3% спрямо неделя до общо 4,27 млн. души, показват данни на университета „Джонс Хопкинс“. Увеличението обаче е под средното за ден от 1,7% през последната седмица. Броят жертвите също нараства до 147 209 души.

В понеделник държавният глава също така повтори и уверението си, че икономиката на САЩ се възстановява. „ Независимо дали е чисто V или не, смятам, че ще е много добре“, каза Тръмп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
ПИЧ
преди 3 години
Еми прав е бачо ТРЪМП, колко да чака, идват избори, трябва икономиката да се възстанови, хората да излязат и да потребяват. Може ли 4-5 години да чакаме - не може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още