IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще мине ли скоро цената на златото 2000 долара за тройунция?

Два мегатренда карат инвеститорите да посягат към метала: ниските лихви и слабият долар

14:31 | 27.07.20 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Едно е сигурно: 2020 г. ще навлезе в учебниците по историята на пазарите на суровини. През април цената на петрола падна под нулата, три месеца по-късно цената на златото достигна ново рекордно високо ниво: в понеделник цената на благородния метал достигна пик с ръст от над два процента до 1944 долара за тройунция (около 31 грама). Така той значително надмина предишния рекорд от около 1921 долара през септември 2011 г.

Изчислена в евро, цената на златото нарасна до около 1650 евро за унция в понеделник, като също достигна нов рекорд. Скъпоценният метал поскъпна с около 22 процента от началото на годината. От дъното през март цената се увеличи с повече от 31 процента.

Когато златото за последно достигна рекордно високото ниво през 2011 г., последваха години на депресия на пазара на злато. Но този път това може да бъде само началото на нова циклична възходяща тенденция за благородните метали.

Ралито на благородните метали набра темпо особено през последните два месеца. Цената падна до 1800 долара за унция в края на юни и достигна 1900 долара през миналия петък.

Ханс-Гюнтер Ритер, ръководител на търговията със скъпоценни метали в Heraeus, заяви пред Handelsblatt: „Загрижеността за икономическите последици от кризата, изключително хлабавата парична политика на водещите централни банки и многомилиардните държавни стимулиращи пакети продължават да подхранват интереса към златото“.

Ниските реални лихви тласкат инвеститорите към златото

Според Марк Хефеле, главен инвестиционен стратег в UBS Global Wealth Management, влошаващата се икономическа перспектива в САЩ и новите напрежения в рамките на конфликта между САЩ и Китай са подхранили ралито на златото и дават възможност за скока до рекордно високите стойности.

В края на миналата седмица Съединените щати съобщиха за изненадващо увеличение на безработицата - също и защото много американски щати се отказаха от мерките за облекчаване на фона на нарастващите случаи на Covid-19. Освен това дипломатическият спор с Китай отново се разраства, както показва затварянето на консулствата в двете страни.

Въпреки че политическата несигурност продължава да увеличава търсенето на злато в краткосрочен план, стратегът на UBS Хефеле идентифицира по-специално два мегатренда, които карат инвеститорите да посегнат към златото: отрицателни реални лихвени проценти и слабият долар. „Все още сме положително настроени към златото и сме поставили жълтия метал в нашия списък с най-атрактивни активи", казва Хефеле. Той очаква цената на златото да достигне 2000 долара до края на септември.

Наскоро DZ Bank увеличи целевата си цена за златото до 2050 долара за тройунция до края на годината. „Инвестиционното търсене компенсира напълно ограниченото търсене от страна на бижутери и централни банки", пише експертът на DZ bank Габор Фогел в скорошно проучване. „Ето защо смятаме, че е много вероятно на пазара да се стигне до дефицит“.

Последният лихвен бастион падна

В продължение на дълго време Съединените щати бяха последният лихвен бастион, в който инвеститорите получаваха положителна възвръщаемост за безрискови държавни облигации дори след приспадане на инфлационния процент. Междувременно доходността по десетгодишните облигации на САЩ рязко спадна, а инфлацията нарасна леко. В резултат реалният лихвен процент по държавните облигации в САЩ падна до минус 0,85 процента.

В същото време доларът наскоро загуби стойност спрямо широка кошница от валути. Резултатът: златото става все по-привлекателно за американските инвеститори. Те разчитат основно на физически покрити индексни фондове (ETF-и) и продължават да насърчават ралито на благородните метали.

"Няма съмнение, че глобалното търсене на инвеститори в ETF в момента е основната сила, която повишава цените", казва експертът на Heraeus Ритер. Доставчиците на индексни фондове трябва да съхраняват определено количество злато за всяка продадена единица от фонда. Неотдавнашните вливания в продукти увеличиха дяловете на ETF до близо 107 милиона унции, пише главният стратег на ING Bank Уорън Патерсън. Това са над 3400 тона.

Така индексните фондове замениха германската бундесбанка като втория по големина притежател на злато в света. „Нарастващото търсене на сигурни убежища във времена на голяма несигурност, както и падащите реални лихвени проценти и по-високите очаквания за инфлация, допринесоха за скорошния скок на цените", казва Патерсън.

 

Реалният риск: Стагфлация

DZ-Bank изчислява, че търсенето от страна на ETF-и ще нарасне до 1000 тона през 2020 г. - много повече от 600 тона, които централните банки вероятно ще купят тази година. Следователно не се задава край на на ралито на благородните метали.

Само изключително неблагоприятен икономически сценарий за пазарите може да сложи край на пазара на златните бикове, предупреждава Александър Венер, фонд мениджър в Do Investment: стагфлация, т.е. комбинация от рецесия и инфлация.

Това може да доведе до необходимостта централните банки да повишават лихвените проценти в момент, в който икономиката върви надолу. Вероятно е инвеститорите да преминат обратно към безопасните държавни облигации, ако те предложат компенсация за инфлацията. Затова Венер казва: "Поскъпващият долар в съчетание с нарастващите номинални лихвени проценти може да постави златото под натиск“.

Той все още не вижда признаци на подобен сценарий. Ако Федералният резерв на САЩ приеме още по-мащабни мерки с оглед на бавната икономика в Съединените щати, като например закупуването на акции, това би трябвало да подкрепи и цената на златото, обяснява специалистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
На физическото - да, на пейпъра - не е сигурно.хаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 1
dani de vito
преди 3 години
Ако турския индекс на акции ISE International 100 е първото домино ,цена на златото от 2000 $ ще е консервативна за тази година ! Или е започнала Турция война в Либия,или нещо е станало с Ердоган ,или всички си изтеглят капиталите от страната ...Е да видим утре коя банкова система е най свързана с турския финансов пазар ...а като вносител на злато Турция е пета в света...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 2
dani de vito
преди 3 години
Някой знае ли защо в момента ISE 100 се срива с 99%!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 0
Hahoto
преди 3 години
Има да догонва сребряка, като съотношение към златото. Лошото е че все ни чукат с ДДС връз него. Инак отдавна да бях накупил няколко австралийски кукубари от кило!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 1
Achtung
преди 3 години
Аз съм за до 2200 долара в близките месеци, като там ще се задържи по-дълго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
Притежанието на злато е по-скоро като застраховка, т.е. с него ще си платиш самолетния билет до Абу Даби. Пистолетът е за тези, които ще се опитат да ти го откраднат. Все пак не би искал да застреляш пилота на самолета ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 1
lyusien
преди 3 години
До 6 2300 долара за тройунция Но големия скок ще бъде при среброто Харесва ли ти цена от 42 долара за тройунция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
Сигурно има предвид като инвестиция. Аз по-скоро го възприемам като по-особен вид пари. Такъв, който държавата не може да напечата безкрайно много, от днес за утре, и така да превърне и последният ти лев в стотинка.Ако го ползваш за инвестиция, според мен е доста недалновидно, защото единственото на което разчиташ явно е обезценяването на валутите, за което може да се наложи да почакаш. Прекомерното обезценяване обикновено води до конфискация и на златото. Миналата година холандската национална банка писа, че в случай на рестарт на системата, златото ще бъде ползвано като фундамент за новата система :)https://bitcoinist.com/dutch-central-bank-hints-at-economic-restart-based-on-gold-standard/Dutch Central Bank: "If the whole system collapses, the gold reserve can serve as collateral to start from scratch."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 1
Hahoto
преди 3 години
Златото е изключително ликвидно и няма нищо общо с имотите. Що се отнася до златния метеорит на г-н Мъск, може преди това да измислят телепортирането и да не се налага да хвърчи с ракетите си повече никога! В сферата на вероятностите всичко е възможно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
В САЩ е била отменена 30 години по-късно. Скоро е, ако си костенурка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още