IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото счупи рекорда за всички времена

В момента суровината е много популярна сред инвеститорите преди всичко поради пандемията, като цената за тройунция се повиши до 1944,71 долара

08:40 | 27.07.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg </em></p>
<h4>
	&nbsp;</h4>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

 

Златото е по-скъпо от всякога – преди всичко заради икономическите последици от коронакризата. В нощта срещу понеделник цената за тройунция (31,1 грама) се повиши до 1944,71 долара, значително надвишавайки предишния рекорд от около 1921 долара, достигнат през септември 2011 г. В последните часове цената се понижи леко, но все пак беше около един и половина процента над досегашния рекорд при ниво от 1932 долара, предава DPA.

„Цената на златото изглежда много оптимистично както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Съществуват достатъчно катализатори, които могат да я изведат на рекордна траектория до края на годината“, отбелязва старшият пазарен анализатор на брокерската компания OANDA Едуард Мойя.

В резултат на това цената на златото вече е нараснала с малко повече от една четвърт тази година, със силен ръст в частност от средата на юни. В началото на кризата на финансовите пазари златото дори загуби стойност, въпреки че благородният метал се счита за „кризисна валута“. В средата на март една тройунция временно струваше по-малко от 1500 долара.

В момента златото е много популярно сред инвеститорите заради няколко тенденции. Една от основните причини е пандемията на коронавируса с нейните драстични икономически последици. Те включват високото ниво на несигурност за продължението на кризата, рязкото покачване на държавния и корпоративния дълг и постоянно ниските лихви по целия свят. Златото се използва традиционно за защита от кризи и инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
driverf1
преди 3 години
Дрън,дрън.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
dr.5rov
преди 3 години
Може би по-правилно е да казваме, че доларът достигна най-ниската си стойност за всички времена, както казваше един коментатор за миналите пикове на златото. Ввъщост същото се отнася и за еврото и то още повече. Когато се съотнасят две величини, каквито и да са те, например цена в някоя валута към тегло на нещо си, това може да се прави и в двете посоки. Въпрос на избор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Jorkata
преди 3 години
Скоро може би ще има корекция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Zlato
преди 3 години
Като отпечатат и 2-та трилиона долара, които Фед обеща покрай Короната и цената на яйцата ще счупи всички рекорди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още