IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекорден ръст в новите случаи на коронавирус вече има във всеки регион по света

Броят на новозаразени се увеличава не само в държави като САЩ, Бразилия и Индия, където има голям брой болни, но и в страни като Австралия, Судан, България

12:59 | 25.07.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Натоварен делничен ден в Ла Пас, Боливия. Снимка:&nbsp;Marcelo Perez del Carpio/Bloomberg</p>

Натоварен делничен ден в Ла Пас, Боливия. Снимка: Marcelo Perez del Carpio/Bloomberg

Почти 40 държави по света съобщават за рекорден брой на новопотвърдени случаи на коронавирус за денонощие през изминалата седмица – почти двойно на бройката от предходните 7 дни. Това показват данни, събрани от Ройтерс, според които има ускорение на пандемията в почти всеки един регион по света.

Броят на новозаразени се увеличава не само в държави като САЩ, Бразилия и Индия, където има голям брой болни, но и в страни като Австралия, Судан, Хонконг, Болиния, Япония, Етиопия, Българи, Белгия, Узбекистан и Израел.

Много държави, най-вече тези, където властите облекчиха отрано мерките за социална дистанция и блокадите, наблюдават нов пик на заразата.

„Няма да се върнем към „старото нормално“. Пандемията вече промени начина, по който живеем живота си“, заяви генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус миналата седмица.

Данните събрани от Ройтерс от официални източници, показват стабилен ръст в броя на държави, отчитащи рекорден ръст на новопотвърдените случаи за денонощие. Най-малко седем държави отчетоха подобен ръст преди три седмици, увеличавйки се до 13 преди две седмици и така до най-малко 20 миналата седмица и до 37 страни тази.

Реалният брой на заразените и починалите от коронавирус почти със сигурност е по-голям от съобщения, най-вече в държави с по-лоша здравна система, предупреждават експерти и държавни представители.

САЩ остават на върха на списъка с нови случаи, като тази седмица броят на всички заразени в страната прехвърли 4 млн. души. В същото време за четири поредни дни бяха регистрирани по над 1000 смъртни случая. Бразилия и Индия – които според епидемиолози все още са на месеци от своите пикове на случаите, също преминаха прага от 1 млн. случая.

В България в събота бе преминат прага от 10 000 случая на коронавирус от началото на пандемията. През изминалата седмица за втори път у нас бяха регистрирани 330 нови случая на COVID-19 за денонощие. За първи път бройката бе отчетена по-рано този месец. Починалите с доказан короанвирус у нас от началото на кризата вече са 337 души.

Втора вълна

Данните, събрани от Ройтерс, показват все по-голям брой новозаболели в страни от всички региони.

Австралия и Япония, които също отчетоха рекорден ръст за ден тази седмица, предупредиха за увеличаване на случаите сред младите хора, голяма част от които отпразнуваха края на строгите ограничителни мерки с посещения на барове и други заведения.

В Европа, където сезонът на летните отпуски е в разгара си, новият рекорден брой новозаразени за ден в Испания може да отблъсне туристите от една от най-популярните дестинации на континента.

Мексико, където тази седмица също бе отчетен рекорд, е четвъртата по смъртност страна в света. Властите предупредиха, че тенденцията за намаляване на случаите, която започна от средата на юни – когато бяха отслабени и първите ограничителни мерки, може да се обърне.

В Африка: Кения отчете рекорден брой новозаразени за ден само две седмици, след като облекчи ограниченията. Президентът Ухуру Кенята свиква извънредна среща в понеделник, на която да бъде обсъдена ситуацията. По план международните полети в страната трябваше да бъдат подновени от 1 август.

В Близкия изток пък Оман наложи нови ограничения от днес в допълнение към двуседмичната блокада, която ще обхване и празника Курбан байрам заради рекорден брой случаи на коронавирус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
с.о.п.о.л.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
коронавирусът е предпоставка за глоба , също както шофирането без светлини през деня ... ако си без маска , все ще се намери *** , да те санкционира ... друг е въпросът , какъв е смисълът от светлините през деня и маската на муцуната !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още