IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нидвалден – следващото любимо данъчно убежище на корпорациите

До няколко години Хонконг вече няма да е мястото с най-ниски корпоративни данъци в света

14:19 | 24.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Изглед към град в Нидвалден. Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Изглед към град в Нидвалден. Снимка: Bloomberg L.P.

Хонконг скоро ще загуби статута си на мястото с най-ниски корпоративни данъци в света. Градът може да бъде заменен от малък планински кантон в Швейцария, показва ново проучване, цитирано от Bloomberg.

Според данъчния индекс на BAK Economics, който периодично измерва привлекателността на швейцарските кантони едни с други, както и спрямо други места по света, скоро първото място ще падне.

Швейцария постепенно започва прилагането на едни от най-съществените данъчни реформи от десетилетия насам. Данъчната тежест върху печалбата на корпорациите се очаква да намалее драстично в няколко кантона, най-вече в китния Нидвалден, разположен близо до езерото Люцерн.

Освен ако Хонконг не промени данъчната си политика, Нидвалден ще го изпревари по ниски корпоративни данъци през 2025 г. със ставка от 9,8%, показват данните на независимия швейцарски икономически институт.

На национално ниво корпоративният данък в Швейцария би трябвало да намалее до 13,5% от 16,8%, след като реформите бъдат изцяло приложени през 2025 г., изчисляват от ВАК. Стойности ще са по-ниски от тези в Сингапур. Кантонът, в който се намира столицата Берн, където е и най-високата ставка в цялата страна, успява да изпревари европейски градове като Лондон, Мюнхен, Виена, Париж и Милано, показва проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
shinawatra
преди 3 години
Ние не сме ли с по-ниски, 10%?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още