IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Big Oil са изправени пред най-голямото си предизвикателство

Докато петролните гиганти минават от една криза към друга, енергийният свят е в разгара на прехода към възобновяемите енергийни източници

18:20 | 23.07.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Само четири години след последната криза индустрията, която навремето бе кръстена "Big Oil", е изправена пред най-голямото предизвикателство в своята история. Машините за печалба на суровинните гиганти заядоха. До такава степен, че дори шефът на най-голямата по приходи петролна компания в света вече не може да омаловажи кризата.

„В дългосрочен план консумацията на гориво ще остане по-ниска, отколкото преди кризата, дори ако пандемията на коронакризата приключи скоро. Ще остане постоянна вдлъбнатина в търсенето - в продължение на много години", каза главният изпълнителен директор на Shell Бен ван Бюрден в интервю за експерта по петролните пазари Даниел Йергин преди няколко дни.

Високата задлъжнялост, ниските цени на суровините и натискът за съсредоточаване върху възобновяемите енергийни източници отдавна са тежест за индустрията. Но коронакризата изостря всички тези домашни проблеми и поставя „Big Oil” пред изпитание.

Основните корпорации са изправени пред сериозно предизвикателство: при цена на петрола от малко под 40 долара за барел за Брент, почти половината от световните запаси от нефт са твърде скъпи, за да бъдат извлечени от земята с печалба. Експертите предполагат, че цените ще се повишат отново в дългосрочен план. Доколко ще се случи това е спорно. Опасност, която дори най-големите мултинационални компании вече не могат да игнорират.

Ето защо британският петролен гигант BP вече преразгледа дългосрочното си изчисление за цените надолу - до 55 долара за барел до 2050 г. Преди няколко месеца лондонската компания все още очакваше средна цена от 70 долара за следващите 20 години.

За BP това означава отписване в размер на 17,5 милиарда долара през второто тримесечие. Shell също коригира цените си и трябва да отпише от 15 до 22 милиарда долара. Американският конкурент Chevron вече направи корекция на отчета си през ноември, което доведе до отписване на почти 11 милиарда долара.

Търсенето ще остане слабо

„И други ще последват“, казва петролният експерт Вактер Пфайфер от консултантската компания Roland Berger, цитиран от Handelsblatt. „Нефтените компании не са в лесна ситуация. Поради опасността от втора вълна от вирусa спадът в търсенето изглежда ще се задържи по-дълго от очакваното “, обяснява Пфайфър радикалната стъпка, предприета от компаниите.

От избухването на световната криза заради коронавируса петролната промишленост се сблъска с безпрецедентен проблем: тъй като промишлеността и транспортът в много страни бяха блокирани, търсенето на най-важния енергиен източник в света внезапно спадна. Едва през миналата седмица асоциацията на нефтепроизводителните страни и Русия, т. нар. Съюз ОПЕК +, подхрани надеждата, че намалението на производството с 9,7 милиона барела на ден може постепенно да бъде отменено от август.

В същото време обаче Международната агенция по енергетиката (IEA) предупреди, че пандемията продължава да „хвърля сянка върху перспективите“ за световния петролен пазар. "Големият и нарастващ брой случаи на Covid-19 в някои страни е смущаващо напомняне, че пандемията все още не е под контрол", предупредиха експертите на IEA.

Последиците сега се усещат от една петролна индустрия, която вече беше под натиск преди коронакризата. Цените на петрола и газта бяха изключително ниски и преди това. Защото още преди кризата компаниите произвеждаха повече петрол и газ, отколкото консумира светът. Твърде много петрол на пазара потиска цената, която спадна с над 20 процента за барел Брент през миналата година.

Последна актуализация: 13:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Червенков, проблемът е в производството, доколкото слънце и вятър произвеждат под 5% от потребяемата от човечеството енергия, а ти за съхранение говориш. Можеш ли да запазиш в хладилника 18 бананго, ако си отгледал ДВЕ бананго?Да в развитите страни може да пада потреблението, защото населението им намалява и се оварварява и те ударно се деиндустриализират, в България това го виждаме 30 години вече. Но производство не изчезва, просто отива другаде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
red6
преди 3 години
Аз имам много добра идея за какво говоря. За вас обаче имам остри съмнения. От низостта на настъпващата ви деменция, можете да виждате само това, на което сте свикнали. Новите концепции ви бягат. Лека полека технологиите стават все по-евтини и имаме все повече необходимост да ги прилагаме. Отделят се и все повече ресурси за разработка им, което ускорява нещата. Но нищо, ще поживеем и ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
red6
преди 3 години
Ако не стопли до сега, проблема е запазването на енергията от ВЕИ. Или такова, дето може да работи като базова. Производството не е чак такъв проблем. И точно за това едната причина да има някакъв ръст при сока от динозаври е времето за измисляне и внедряване на такива технологии за съхранение. Другата е, че заради короната ударихме дъното и ще има няколко години докато се върне на ниво 2019.Общото енергийно потребление вероятно ще расте. Но ще се внедрят и много решения за енергийна ефективност. В развитите държави, може реално да почне и да спада, няма да е изненада. А там се големите количества. В развиващите се държави има голям потенциал за консумация. За сега обаче има само това - потенциал и до там :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
А ти си спал целият отгънат. Ако кажем това: "чао" чака ни само и единствено пълна енергийна катастрофа - е, ако не се измисли някакъв нов и непознат сега енергиен източник. Самият факт, че казваш: "ръст" говори предостатъчно, ама ти сам не можеш да анализираш какво казваш. Това означава, че общото енергийно потребление расте и ще расте... а ВЕИ (ако не броим ВЕЦ) задоволяват само около 4% от него. Много интересно как тия 4%, ще станат 100% ??? Тия 4% са резултат от огромни субсидии и цели гигабимберици, изсипани досега в зелените простoтии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Веско
преди 3 години
Нямате идея за какво говорите. Високотехнологичните и безотпадъчни производства са приложими за малки региони с платежоспособно население и непрекъснат растеж. От висотата на двадесетте си години съзнателен живот ви изглежда, че фантастичните романи са се претворили в електромобили и совалки, но действителността е много различна :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
red6
преди 3 години
Пак си спал с отвити крака. Газта и нефта, ако не разбра, са чао като енергийни суровини. Може да имат някакъв ръст още едни 5, пряко сили 10 години и това е. След това надолу, докато не се свият само до използване за неенергийни цели. Е, вероятно в някои позападнали страни като рашата може тоя процес да се влачи повече време, но все тая. Иначе можеш да си дрънкаш колкото искаш глупостите, света не стои на едно място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 3 години
Big oil и другите добивни компании, може да вдигнат маржа на печалбите си, дори при цени от $30 единствено, като вдигнат с пъти производителността и урежат разходи. Как?ТОВА, разкрива концепцията за мултиплексирано сондиране, разработевана от вашия скромен съфорумец (т.е.от мен), вече 13-та година. Тя бе предложена на достатъчен брой компании, като първата -изобщо, отговорила - Chevron, за самия си *** отговор , по същество, Благодарим но, не ни интересува изгуби 1 (ЕДНА !) година. Тъпите бразилци, Petrobras", искаха да съм питал (аз) техния фирмен омбъдсман (!?!), дали това би било добра практика и т.н.Накратко,ДОКАТО НЕ ПОПИТАТ, ЩЕ СИ СКУБЯТ БРАДИТЕ КАКВО ДА ПРАВЯТ, СЕРСЕМИТЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Пазарът сам си се регулира - щом половината слузести находища са прекалено скъпи за добив, то добивът логично ще намалее, което ще вдигне цената.За процентно сравнение: в най-големият разгар на коронакризата, търсенето на слуз намаля само с 20%.ПРи газчицата нещата са ясни - това е неизбежното изкопаемо гориво на бъдещето поради чистотата си - природният газ е практически незаобиколим. Просто производството скочи твърде ного по-бърже от потреблението - дългосрочно газчицата е отлична инвестиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още