IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сигналът от IPO-то на Ant Financial

Китайските компании могат и да обърнат гръб на американските фондови борси

17:02 | 26.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Това може да е най-голямото IPO за годината, ако се осъществи по-късно тази година. Китайският доставчик на финансови услуги Ant Financial възнамерява да стане публично дружество. Но не и на фондовата борса в Ню Йорк като повече от други 200 китайски компании. Операторът на услугата за онлайн разплащания на Alipay планира да излезе на пода в Шанхай и Хонконг. Все още не е ясно кога точно трябва да започнат се търгуват акциите, но решението вече проправя една нова тенденция.

Листването в Шанхай вероятно ще служи предимно за задоволяване на централното правителство в Пекин, което иска да модернизира финансовия център. Въпреки това все още не е особено привлекателно да се осъществи листване на китайския континент с неговия строг контрол на капитала и липсата на достатъчно справедлива правна система.

От друга страна отправянето към Хонконг определено дава сигнал. Защото Ant Financial не е първата компания от Народната република в последно време, която ще се листне на борсата в китайския специален административен регион. В допълнение към първичните си листвания в Ню Йорк вторично листване в Хонконг осъществиха китайските технологични групи Netease, JD.com и компанията майка на Ant Financial Alibaba.

И сега това - въпреки факта, че наскоро Пекин фактически унищожи автономията на финансовия метрополис с драконовски нов закон за сигурността, погреба абсолютната независимост на неговата правна система, а финансовият център е заплашен от санкциите на редица държави.

Причината за началото на оттеглянето на китайските компании от Ню Йорк са плановете на правителството на САЩ за въвеждане на нови правила за прозрачност при IPO-та в САЩ. Това би затруднило листването на дебютиращите китайски компании и оставянето на вече публичните.

Наблюдателите виждат в действията на технологичните компании и възможен сигнал, че евентуално компаниите могат да обърнат гръб на американските фондови борси. И има първи признаци, че и други китайски компании биха могли да последват примера.

Тенденцията вероятно ще подхрани допълнително опасенията за отдалечаването на международните финансови пазари. Но на първо място изтеглянето на китайските компании от американската арена е лоша новина за Wall Street. Той трябва да очаква по-малко IPO-та - поне от компаниите във втората по-големина икономика в света. А това логично означава и по-малко приходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Със сигурност няма да заложа на това IPO. Предпочитам да залагам на западния свят. Ако искам рисков капитал играя с биткойни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още