IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин тихомълком се отказа от идеята да превърне Русия в икономическа сила

Още преди две години бе ясно, че амбициозните цели на президента са трудни за изпълнение, но коронавирусната криза добавя нови пречки

10:54 | 22.07.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

През май 2018 г. президентът на Русия Владимир Путин си постави амбициозната цел да постави руската икономика в световния топ пет до 2024 г. Две години на стагнация по-късно... и той тихомълком се отказва от тази своя идея, посочва Bloomberg в свой материал.

Поставянето на самата цел беше ход, целящ да консолидира подкрепа за последния (тогава) мандат на Путин на президентския пост. Но референдумът от този месец му дава възможност за два нови мандата до 2024 г., което премахва нуждата за бързо подобряване на жизнения стандарт на хората в страната, получил нов удар и от коронавирусната пандемия.

„Целите трябва да бъдат реалистични и постижими, това е, което ни води“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери.

Очаква се икономиката да се свие с 6,6% тази година – повече от средната стойност за света за 2020 г., а очакваното възстановяване догодина ще е по-малко. По отношение на паритета на покупателната способност, който Путин използва като основа на поставената си цел, Русия може да изпревари Германия до топ пет в глобалната класация тази година, но се очаква отново да се върне на шесто място през 2021 г., показват данни на Международния валутен фонд.

Редица други задачи, които бяха поставени в програмата за инвестиции и развитие на президента за 400 млрд. долара, също бяха отложени до 2030 г. спрямо по-ранната си цел за 2024 г., става ясно от декрет от президентството, публикуван във вторник. Сред целите е намаляването на бедността наполовина и обръщане на тенденцията за спад на приходите на руснаците, която ги направи по-бедни от преди анексирането на Кримския полуостров през 2014 г.

„Някои от поставените цели изглеждаха прекалено амбициозни от самото начало, включително целта за влизането в топ пет на икономиките“, казва София Донец, главен икономист на Renaissance Capital в Москва.

Миналата седмица премиерът Михаил Мишустин обвини коронавируса за решението за отлагането на т. нар. Национални проекти. Правителството акумулира бюджетен дефицит тази година, за да може да плати за разходите в битката с последствията от пандемията. То обаче не иска да изяжда натрупаните резерви в случай, че с тях трябва да се бори друга, по-голяма криза в бъдеще.

Държавни представители и анализатори отдавна са скептични за способността на Русия да изпълни зададените цели отчасти защото страната има история със задаването на особено специфични цели, които обаче са невъзможни за постигане. Указът за 2030 г., публикуван във вторник, не е изключение. Сред задачите му, например, е утрояване на посещаемостта на културни мероприятия, както и това 70% от възрастното население да тренира редовно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
435 евро = 850 лева средна заплата в Русия, бе! В България е 1320 лв и тя подценена, защото продължават в цели сектори да се осигуряват на минимума.А минималната ни заплата е повече от двойно по-висока, 290 в Расия срещу 610! Последния в ЕС с двойно по-високи заплати от "великата" Рашка и разликата все повече ще се увеличава.Нефт, газ, метали, али бали, безаналогови глупости, напъвания и накрая какво...смях в залата и бояришник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Да, но при пенсии колкото нашите и по-високи и при детски от близо 300 долара за всяко дете - и това на фона на цени над 2 пъти по-ниски от нашите средно. Ето един хубав анализ за доходите в Русия:https://visasam.ru/russia/rabotavrf/zarplaty-v-rossii.htmlОбърни внимание - само 5% чиновници в - за разлика от много други държави. Средната заплата е 36 бимберици - което е 435 евро. Още ли твърдиш, че заплатите в Русия са наполовина на нашите? Отделно, както казах - руснаците няма нужда да издържат старите си родители, за разлика от нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
Такива яки шамари изядоха от "санкциите", че си изплатиха дълговете и натрупаха 750 МБ резерви. Всеки с акъл ще инвестира в Русия, ама ти сам си се нарекъл: "крeтен", така че нямаш ум да разбереш това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Заплатите двойно по-ниски от България, ама иначе големци!Пхахахаа! Нас не догонят....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
redcretin
преди 3 години
Ще, на Върба в петък :) Кой ще инвестира в Рашастан, където политици си присвояват бизнеси? Да не говорим за стабилната им икономика на пропадаща руПла и навикът им да се ежат на целия свят, след което да ядат шамарите със санкции :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Русия ще стане пета икономическа сила докъм 25-а година - и това прогнозират специалистите. Ще измести Германия дори. И това ще стане сравнително лесно, не защото Русия толкова ще се засили, но защото европейските икономики - Германия, Франция, Британия ще се сринат - основно, но не само поради зелените си простотии. Индустрията още по-масово ще емигрира от там - към страни - дето има евтина и сигурна енергия - Русия е една от тях. 3-4 могъщи компании да преместят производството си от Германия в Русия - и - готово. Помните ли как се оказа - в разгарът на - че в Европа няма кой да произвежда едни прости докторски маски?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 5
panther
преди 3 години
Прогнозата изразена в графиката към статията е тази година (2020) Русия да Е 5та световна сила по GDP (PPP). И доколкото половината година е минала - шанса прогнозата да е вярна е достатъчно голям. За 2021, хеле па 2024.... я камилата, я камиларя (мюмюн, чист ариец от Дрезден).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
По-лесно да поемем, че ние сме в топ 100, някъде 70-80 място :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
markov
преди 3 години
Че като не са топ що по цял ден цяла кохорта с тях ни занимавате ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Какви топ 5 бе, те Южна Корейка ги изпревариха скоро!290 лева минимална заплата и няма и 900 лева средна, а *** икономически сили сънува!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още