IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТЕЦ "Брикел": Искаме да заложим на поетапното заместване на въглища с биомаса

Отпадъци в горивния микс на Брикел няма да има, категоричен е Янелин Павлов, изпълнителен директор на дружеството

18:48 | 21.07.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Няма решение, което да промени намерението ни да не използваме отпадъци в горивния си микс. Отказахме се преди месеци, защото така искаха хората. Друг е въпросът, че беше добро и екологична възможност, но това е вече минало, а ние гледаме напред. Нека не ни приписват намерения, каквито нямаме. Това заявява в позиция Янелин Павлов, изпълнителен директор на „Брикел“.

Изказването на изпълнителния директор на "Брикел" е по повод на коментари на зелени организации, че решение на ВАС дава възможност на "Брикел" да използва отпадъци като суровина, само защото не е необходима екологична оценка.

Искаме да заложим на поетапното заместване на въглища с биомаса, което е възобновяем източник на енергия и 100% екологично. Ако и в това еколозите видят заплаха за природата, ще мога да изляза и да кажа пред всички, че борбата на някой зелени организации е за унищожаване на българските енергийни предприятия, а не за екологични производства.

Нека хората не се поддават на спекулации. Отпадъци в горивния микс на Брикел няма да има, посочва Янелин Павлов в позиция, изпратена до Investor.bg. 

По същество оползотворяването на РДФ е една утвърдена в Европейския съюз практика, защото е екологично и защото решава проблемите с битовия отпадък на градовете. В България обаче тази възможност беше сатанизирана и заради това редица предприятия се отказаха да я внедряват доброволно, се посочва в позицията.

Решението дава възможност на Брикел да използва отпадъци или РДФ в горивния си микс, но независимо от това централата се отказа да го прави още преди месеци и сега потвърдихме решението си, пишат от дружеството и призовават българските екозащитници, независимо че работят за международни организации, да се държат като български граждани и да не работят срещу българската икономика. Българските централи имат бъдеще, противно на твърденията им, казва още директорът на Брикел.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
KMETA
преди 3 години
Тия ша на почват!!!Дахау, Бухенвалд, Брикел....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още