IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо ЕС насочва усилия за космически изследвания?

Космосът е единствената сфера, в която политическите конфронтации са елиминирани, твърдят от БАН

15:39 | 21.07.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

По линия на европейските фондове и приемането на многогодишната финансова рамка Европейският съюз (ЕС) ще отдели още 1 млрд. евро за развитие на изкуствен интелект в космическите изследвания. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Камен Илиев, директор на офиса за технологичен трансфер за аерокосмически технологии при БАН.

Илиев посочи, че 1 млрд. евро ще се насочат за разработването на пилотен проект за обработка на спътникови данни.
Гостът коментира новината, че Министерство на икономиката със съдействието на София Тех Парк и Риск Спейс Трансфер – Офис за трансфер на технологии към Българската академия на науките (БАН), организира  информационна сесия на тема „Международно сътрудничество в космическия сектор – за сигурен и устойчив свят”. 

"Събитието e трето поредно от серия онлайн събития, посветени на космическа тематика през тази година и е част от изпълнението на проекта “Feasibility Space Study of Bulgaria” и оценява капацитета на индустрията за участие в Европейската космическа агенция. България е в чакалнята на тази агенция. Тя е независима организация, в която членуват 25 страни", разказа Илиев.

Той подчерта, че ЕС има предвидени още 16 милиарда евро за двете основни програми за космически изследвания.

"Космосът е единствената сфера, в която политическите конфронтации са елиминирани. Той е лакмусът за това доколко една страна е индустриално и технологично развита".

Важно е как се обработват спътниковите данни, смята Камен Илиев, тъй като това е от значение за наблюдението на климата, селското стопанство и транспорта.

Според госта трябва да се отчита и факторът национална сигурност. "ЕС създаде Главна дирекция "Космос и отбранителна индустрия" и спомогна най-важните сектори да започнат да интегрират космически изследвания", поясни Камен Илиев.

Целия разговор може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Dimat
преди 3 години
Защото там могат да се хвърлят колосални средства,без никакъв ефект и пак никой няма да реагира!!!Действа се според един христоматиен класически пример:Събира се управителният съвет на голяма фирма,за да реши два въпроса:първият,да се отпуснат 5 млд.долара,за закупуване на ядрен реактор и втория,да се отпуснат 1200 долара,за направа навес навес за велосипеди.Първият въпрос се решава веднага - всички гласуват "за",страхувайки се да не ги обвинят в некомпетентност по отношение на ядрените реактори,тъй като никой не разбира наистина от тази материя.По втория въпрос,обаче,решение не може да се вземе,тй като всеки си мисли,че разбира от направата на навес за велосипеди и има свое мнение,за това,каква сума е необходима!!!На този принцип се действа по много други въпроси,където трябва да се пробута важен проблем,комбинирайки го с такъв,от който "разбират" всички.Така се процедира и сега,когато на световното стадо пробутаха изкуствено създадения проблем,с коронавируса - колко ли трилиони ще потънат някъде без следа и без някой да разбере това,заслепен от решаването на "проблема" коронавирус?И дали става въпрос само за пари,или за цялото преформатиране на Световното стадо,така,лекичко,последователно,без ТО да разбере това?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още