IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На наследниците на Меркел ще им е трудно да излязат от сянката ѝ

Популярността на германския канцлер нарасна рязко малко преди оттеглянето ѝ, а битката за лидерството изглежда все по-изгубена заради непригодни кандидати

08:44 | 26.07.20 г. 1
<p>
	Ангела Меркел. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел. Снимка: архив Ройтерс

Германия е насред дилема. Времето на Ангела Меркел като канцлер на страната изтича след малко повече от година и тя няма да търси нов мандат. Самите германци обаче сякаш не са готови да я пуснат, пише онлайн изданието Politico.eu в свой анализ.

Всъщност колкото повече приближава политическият край на Меркел (мандатът й приключва през октомври 2021 г.), толкова по-популярна става тя. Личният и рейтинг се увеличи до над 70 процента през последните месеци до голяма степен благодарение на това как управляваше кризата, свързана с пандемията от новия коронавирус. За сравнение, преди годината средният и рейтинг се колебаеше около 50%.

Когато репортер на германската обществена телевизия миналия месец попита Меркел по време на рядко телевизионно интервю дали би желала да преразгледа решението си за слизане от политическата сцена, въпросът звучеше повече като молба, отколкото журналистическо запитване.

„Не мислите ли понякога, че трябва да останете на поста си“, попита журналистът само за да бъде рязко отрязан от решителното „Не“ от канцлера.

И докато Меркел комфортно прегръща новата си „любовна“ връзка с Германия, това затруднява живота на нейните бъдещи наследници, всички от които стоят дълбоко в сянката и. Това оставя въпроса за бъдещия лидер на страната без ясен отговор.

Първоначалният избор на Меркел за приемник – Анегрет Крамп-Каренбауер, която е министър на отбраната, се оттегли от състезанието за наследник на канцлера през февруари, след като се видя, че тя няма достатъчно подкрепа сред колегите и от Християндемократическия съюз. Решението на Крамп-Каренбауер предизвика нов конкурс за ръководство на партията, която тя пое от Меркел в края на 2017 г.

Пандемията обаче принуди политическата сила да отложи избора на нов лидер, който се очаква да заеме и канцлерския пост, за края на годината. Има съмнения обаче за пригодността на някои от кандидатите, посочва изданието.

Армин Лашет, регионален премиер на Северен Рейн-Вестфалия, изглежда води пред конкуренцията след оттеглянето на Анегрет Крамп-Каренбауер. Любимец на Меркел, Лашет комбинира умерен глас с ловко гравитиране. Той се радва и на добра репутация на отдаден европеец. Дори да е все още непознат за повечето германци, мнозина, които го познават, имат положително впечатление. Или поне доскоро имаха.

Ситуацията се промени коренно след настъпването на пандемията. Отговорът му в неговата провинция повдигна сериозни въпроси относно способността му да прави преценка. ъпреки че Северен Рейн-Вестфалия беше сред най-силно засегнатите региони в Германия, той не беше склонен да налага ограничения на населението, за да спре разпространението на вируса. И макар в крайна сметка да последва ръководството на другите провинции и затвори ресторанти, барове и повечето магазини, той също беше сред първите, които призоваха за отмяна на мерките.

Когато миналия месец най-лошото огнище на коронавирус в Германия избухна в кланица в щата му, като го принуди да блокира важният регионален център Гютерсло, Лашет отново не действаше адекватно. Критиците му твърдят, че управлението на пандемията в провинцията му е толкова лошо, че той на практика си е отрязал пътя към наследяването на поста на Меркел.

„Той се провали в кризата“,  казва Михаел Шпренг, известен консервативен политически анализатор и журналист. „В условията на криза политиците показват дали имат това, което е необходимо, или не, а подходът на Лашет беше пълен с противоречия“, допълва той.

Последна актуализация: 23:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Така е. От сянката на такава корпулентна фигура трудно се излиза. Да си припомним началото. Стринка Шмеркел беше безгрижна млада жена при падането на Берлинската стена. Беше отишла с приятелка на сауна, защото политическите събития не са я интересували. Да не споменавам връзките с ЩАЗИ, които се споменават. В началото на века САЩ лансираха Меркел (очевидно срещу някакви ангажименти от нейна страна и зависимости - казват, че си падала по жени) и тя влезе в политиката с образованието си на химик. Да, та имаше успешни ходове, но си я представете до великите мъже, които формираха преди нея политиката на ЕС. Да си спомним и репликата й през септември 2015 г. към юрналите се "бежанци" и голяма друга тълпа с тях "Елате ВСИЧКИ! Ще се правим!". И какво стана? Който следи развитието на Европа, има свое мнение. Също за роляга на "бежанците", които гледат лениво германците, когато стават рано и отиват на работа, а онези получават социални помощи, насилват (Кьолн) и убиват хора и т.н. Най-голямата ми болка е, че *** като нея и Юнкер - дружката на БМБ с ишиаса, започнаха ерозионната политика на ЕС, която сега доста интензивно върви. Дано се намерят разумни и способни политица да променят нещата в полза на ЕС. Белег за това са пестеливата четворка, която всъщност е потарки - плюс Финландия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още