IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път: Русия е изнесла повече злато, отколкото газ

Новата експортна реалност се дължи на причинената от коронавируса криза и западните санкции срещу страната

10:34 | 20.07.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Два месеца очевидно бяха достатъчни: само през април и май Кремъл е успял да вкара 3,6 млрд. долара в касите си от износа на злато, показват данните на Федералната митническа служба (FCS) и Централната банка на Руската федерация, цитирани от Bloomberg.

Според данни на FCS „Газпром“, който държи монопола върху износа на газ, е продал през тези два месеца суровина за 2,4 млрд. долара в чужбина. Според предварителната оценка на централната банка износът през газопроводите през второто тримесечие е генерирал за Русия приходи от 3,5 млрд. долара - по-малко от тези от износа на злато за само два месеца.

Има две основни причини за това, едната от които е пагубна за руските публични финанси.

От една страна, износът на златото се ускорява бързо: през април и май миналата година стойността на експортирания от Русия ценен метал е възлязла на само 247 млн. долара. От друга страна, това е свързано със значително увеличената цена на златото, но също така и с драстично увеличения обем на износа до 66,4 тона през четвъртия и петия месец на текущата година, изчислява Handelsblatt.

„Тази ситуация е безпрецедентна за историята на страната ни", казва Максим Чудалов от московската рейтингова агенция AKRA. Според неговите изчисления от поне 1994 г. износът на газ генерира повече приходи от износа на злато за най-голямата по територия страна в света.

Увеличаващият се износ на злато се дължи на причинената от коронавируса криза и западните санкции срещу Русия. Според анализатори те са довели до натиск върху руския държавен бюджет, а централната банка, която традиционно инвестира сериозно в увеличаване на държавните резерви, е трябвало да облекчи политиките си.

Централната банка спря покупката на злато за резерва

Затова, според Чудалов, централната банка е решила да не купува вече злато за държавните златни и валутни резерви. Освен това повечето компании за добив на злато са задължени по споразумения за кредит да продават злато на банките, които ги финансират.

Тоталният отказ на централната банка да изкупува злато от местните производители и перспективният сезон, който започна след топенето на снега в Сибир, са основните причини за рязкото увеличение на износа на злато, твърди Алексей Зайцев, вицепрезидент на Bank Otkrytie. За да компенсират отдръпването на централната банка като купувач, златодобивните мини и рафинерии за първи път са приравнени към банките по отношение на правата за износ.

Преди това на тях не им беше позволено самостоятелно да изнасят злато в чужбина. Банките трябваше първо да поискат лиценз от централната банка преди да осъществяват бизнес в чужбина, но сега централната банка на Русия вече не е задължена да дава разрешения.

Последна актуализация: 10:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
markov
преди 3 години
Руската ЦБ изкупуваше произведеното златото от много години и го добавяше към резерва си. В момента обаче цената на златото е на пик и вероятно са решили да спрат покупките докато пазара не се успокои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
vladi_guetzov
преди 3 години
Докато правителството не прекрати концесиите и изрита частните златодобивните компании,които грабят безобразно ресурсите на страната ,трупат огромни богатства ,и нищо не остава в страната -дотогава няма да се оправим.Ресурсите са национални т.е. на народа ,а не на частни компании.Корумпираните чиновници ги одобряват срещу ,,комисионни,, и са срещу народа.Това трябва да спре,защото корумпираните в едно с крадливите компании ни обричат на бедност -нас и децата ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още