IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон: Холандия и Австрия са новата Великобритания на ЕС

Срещата на върха бе прекъсната и ще продължи следобед, а двете страни очевидно са решили да поемат ролята на структурния блокировач

07:20 | 20.07.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Шведският премиер Стефан Ловен, холандският премиер Марк Рте и канцлерът на Австрия Себастиан Курц присъстват на втория ден на специалнаta среща на върха на Европейския съвет в Брюксел, Белгия. <em>Снимка: EPA / YVES HERMAN / POOL</em></p>

Шведският премиер Стефан Ловен, холандският премиер Марк Рте и канцлерът на Австрия Себастиан Курц присъстват на втория ден на специалнаta среща на върха на Европейския съвет в Брюксел, Белгия. Снимка: EPA / YVES HERMAN / POOL

Специалната среща на върха на ЕС за пакета за причинената от коронавируса криза отново се удължава. Разговорите бяха прекъснати рано сутринта в понеделник и се предвижда да бъдат възобновени в 14:00 ч. местно време (15:00 часа българско), съобщи говорителят на председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел в Twitter. Така срещата на 27-те държавни и правителствени ръководители вече продължава с два дни повече от предвиденото.

След почти 60 часа обсъждания председателят на Съвета на ЕС очевидно свърши с търпението си през нощта. Бавно се прокрадва съмнението дали държавните ръководители на ЕС все още са в състояние да изградят европейско единство и да изградят доверие, ядоса е Мишел: „Или искаме да покажем лицето на слаба Европа, разцепена и погълната от недоверие?“. Въпросът белгиецът насочва главно към един премиер: Марк Рюте.

 

Холандецът настояваше до късно през нощта драстично да се намали невъзстановимата помощ в плана за възстановяване от първоначално 500 млрд. евро до максимум 350 млрд. евро. Рюте сега е изцяло подкрепен само от австрийския канцлер Себастиан Курц, съобщиха цитирани от DPA дипломати от ЕС малко след полунощ. По-голямата част от държавните ръководители сега са настроени срещу холандеца. В крайна сметка са му били предоставени значителни отстъпки.

Мишел предложи също да се намали помощта до 400 милиарда евро. С това той отново протегна ръка към т. Нар. „Клуб на спестовните“, който включва Холандия, Австрия, Швеция, Дания и Финландия. Датският премиер Мете Фредериксен прие предложението, съобщиха в Брюксел. Финландия може да го преглътне, ако „символично останем под 400 милиарда евро“, казва дипломат. Дори шведът Стефан Льовен, който дълго настояваше за 350 млрд. евро, е проявил желание за компромис.

Но Рюте и Курц остават твърди. Ето защо френският президент Еманюел Макрон нарочи холандеца и австриеца като цяло по време на работната вечеря като "новите британци". Двете страни очевидно са решили да поемат ролята на структурния блокировач от Обединеното кралство, заявяват дипломати от ЕС.

Мишел все още не възнамерява да се отказва. Малко преди полунощ той завърши сесията в голямата група и отново започна двустранни разговори. „Подготвяме се за дълга нощ", поясни източник в сградата на Съвета на ЕС в Брюксел.

Мишел очевидно залага на най-старата тактика в преговорите на ЕС: да измори противника. В миналото лидерите преговаряха до рано сутринта, за да изтощят някоя изолирана страна.

Ако един или двама лидери попречат на компромис, желан от огромното мнозинство цяла нощ, те стават изключително непопулярни сред колегите си. Повечето нямат друг избор, освен да седят безцелно в сградата на съвета в продължение на много часове. В крайна сметка само няколко са активно включени в преговорите.

Председателят на Съвета на ЕС Мишел вече направи много в последните дни, за да накара „клуба на пестеливите“ да се предаде. Той намали обема на субсидията във фонда за възстановяване два пъти - първо на 450 млрд. евро, а след това - на 400 милиарда евро.

Първоначално „Клубът на пестеливите“ напълно отказваше невъзстановимата помощ. Заемите от ЕС биха били достатъчни за страните, засегнати силно от коронакризата, като Испания, Италия и Франция. Накрая Рюте обясни, че за него е възможен максимален размер на субсидията от 350 милиарда евро. Това било „последното му предложение“.

Южноевропейците и Франция обаче не искат да допуснат това. Техният „праг на болката“ е 400 милиарда евро. Някои наблюдатели смятат, че компромис може да бъде сключен по средата - около 375 милиарда евро. Дотогава обаче преговорите ще отнемат няколко часа.

Председателят на съвета примами „Клуба на пестеливите“ с по-висока отстъпка за бюджетите (рабат, както го нарече българският премиер Борисов, б. ред). Нидерландия, Дания, Швеция и Австрия ще трябва да внесат по-малко в бюджета на ЕС до 2027 г. от предварително планираното.

С това други нетни платци като Франция направиха голяма отстъпка, защото трябва да запълнят празнината, създадена от отстъпката. И на друго място Мишел отстъпи пред Нидерландия. Рюте беше поискал по-голям контрол върху използването на помощните средства - и Мишел му го даде.

Нидерландия, както всички други страни от ЕС, има право да възрази срещу изплащането на помощта. Южноевропейците се съгласиха, въпреки че не им беше лесно. Испания и Италия се опасяват, че правителството в Хага ще получи лост за намеса в икономическата политика на Южна Европа.

Другите европейци вероятно няма да забравят скоро, че Рюте остана упорит въпреки всички отстъпки. Всички участващи все още се надяват, че планът за възстановяване в крайна сметка ще бъде приет на тази Среща на върха - макар и в съкратена форма. Но атмосферата беше отровена - а това оказва влияние.

Сега Нидерландия и Австрия вече си спечелиха имиджа на страни, които поставят националните интереси над европейските. Това оставя горчив послевкус не само в Южна Европа, но и за Германия и Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
ПИЧ
преди 3 години
Е какво се джафкат, аз бих приел и 350+350 /безвъзмездна част +заеми/, изглежда разумно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
korn
преди 3 години
Пестиливата четворка ще ни научи на пестиливост, ние ще ги научим как да се забавляват и живеят. Всичко ще бъде наред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още