IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq единствен сред основните щатски индекси излезе на минус за седмицата

Основните щатски индекси приключиха търговията през последния ден от работната седмица близо до нивата от четвъртък

23:56 | 17.07.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Щатските индекси завършиха последния ден от работната седмица близо до нивата си от четвъртък, а рязко поевтиняване на акциите на Netflix се отрази негативно и на други големи технологични компании, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписа 62,76 пункта от стойността си и приключи търговията на нива от 26 671,95 пункта. Широкият измерител S&P 500 прибави 0,3% и достигна ниво от 3224,73 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite също напредна с 0,3% до ниво от 10 503,19 пункта. Dow и S&P 500 отбелязаха седмичен ръст, а Nasdaq приключи седмицата с понижение.

Netflix обяви резултатите си за второто тримесечие, които не отговориха на очакванията на анализаторите, и акциите й поевтиняха с 6,5%. Слабите очаквания на компанията за ръста на абонатите през третото тримесечие, което е ключово мерило за гиганта в стрийминга, също допринесоха за големите разпродажби на акциите й.

Цената на акциите на други големи технологични компании също изпитваха затруднения в петък. Книжата на Amazon поевтиняха с 1,1%, тези на Microsoft отписаха 0,5% от стойността си, а цената на акциите на Apple намаля с 0,2%.

Спадът при Netflix се случва по време на тежка седмица за големите технологични компании. Facebook, Alphabet и Microsoft записаха седмични понижения. Amazon отбеляза първи седмичен спад от 11 седмици със свиване от 7%. Това беше и най-лошото седмично представяне на компанията от седмицата до 28 февруари.

Затрудненията на технологичните компании тази седмица доведоха до значителна разлика между Nasdaq и останалите два големи индекса – Dow и S&P 500. Последните два индекса постигнаха седмичен ръст от съответно 2,3% и 1,3%, отбелязвайки третия си пореден седмичен скок. Но технологичният Nasdaq се понижи с 1,1%, записвайки първата си седмична загуба от три седмици насам.

Движенията в петък следват волатилна сесия, която прекъсна четиридневната печеливша серия за Dow. Загубите се дължат на смесените данни за американската икономика и растящия брой на заразените с коронавирус.

САЩ обявиха 77 200 случая на вируса в четвъртък, което е рекорд, сочат данни на университета „Джонс Хопкинс“. Така общият брой на потвърдените случаи на заразени отвъд океана надхвърли 3,57 млн. Починалите от COVID-19 достигнаха над 138 хил. души.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до съответно 0,625% и 1,328%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,4% до 95,96 пункта. Еврото поскъпва с 0,46% до 1,144 долара, а паундът прибавя 0,14% до 1,257 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват с 0,26% до 106,98 йени.

На стоковите пазари цените на петрола останаха стабилни в петък, тъй като очакванията за нови програми за стимулиране на икономиката компенсираха притесненията за възстановяването на търсенето на гориво на фона на ръста на случаите на коронавирус и готовността на големите страни производителки на суров петрол да увеличат добива.

Контрактите върху международния бенчмарк Брент поевтиняха с 24 цента до 43,13 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се понижиха с 16 цента до 40,59 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 0,7% до 1811,90 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
псолютните глупости, тая акция е с тежест колкот "заразените с короната" т.е. некви мижави % и кат гледам Наско виси още в небето, нооо май май как вика един приятел, че вече има 5 вълни от 2009та техите и май нема е повече нагоре .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още