IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газопроводът "Балкански поток" може да не бъде завършен

До момента страната ни е изхарчила 650 млн. евро за втората тръба на газопровода, казва енергиен експерт

22:01 | 17.07.20 г. 17
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Вече сме изхарчили 650 млн. евро за втората тръба на „Турски поток“ или т. нар. "Балкански поток". Има опасност този проект да не бъде завършен. Освен тръбите трябва да се изградят две компресорни станции с американско оборудване, а в този случай е трудно да бъдат доставени, което е невралгичната точка на проекта, заяви Васко Начев, енергиен експерт, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

По повод американските санкции срещу "Северен поток" 2 и втората тръба на "Турски поток" гостът каза, че всеки един политически проект попада под санкциите на САЩ.

"Идеята на двата проекта е да затегнат обръча, за да няма възможности за доставка на газ извън този от Русия. В този ред на мисли нищо не е странно", допълни Начев.

По думите на експерта интерконекторът с Гърция не попада под обхвата на темата за американските акции.

"Американските аргументи за санкциите са, че това не са търговски проекти, а геополитичеки, и че поставят Украйна в изолация и застрашават европейската енергийна сигурност, тъй като Русия използва енергийните ресурси като инструмент за налагане на влияние", обясни Начев.

"Украйна е необходима на Европа като балансьор в газовите доставки", допълни той.

Гостът отбеляза, че Европа преди тези два газопровода има възможност за доставяне на 650 млрд. кубически метра газ, а на година ползва максимум 400-450 млрд. куб. м. 

Целия разговор гледайте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 3 години
Така си е, американците политизират проекта и после си оправдават акциите с това. Докато им "скачат и викат чик-чирик" така ще бъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Да, ББ заслужава да си поеме отговорността, че допуска московски проекти в България! Всеки знае, че икономиката се ползва с политически цели в Расия, затова нищо от тези проекти не трябва да се допуска! И още нещо - изкуствения монопол на Лукойл да се премахне веднага! Дали има български политик, който да наложи монтирането на измервателни уреди в Лукойл и който да разбие монипола с данъчните складове?Веднага гласувам за него! Пс. - от първите 3 партии няма да е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 2
Frosty
преди 3 години
Ватников, щом казваш, че Турски поток е на Путин, значи Борисов и герп сте про-руска партия, обслужваща интересите на Путин и Ердоган, и трябва час по-скоро да бъдете свалени от власт и разкарани от управлението на страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
cherney
преди 3 години
Какво им е на съюзниците? От години е ясно, че тези тръбопроводи целят да бъде заобиколена Украйна. А защо е необходимо това? Когато Украйна не транзитира руски газ, окупирането й, респективно война срещу нея, е далеч по-реалистична цел за Кремъл. В тази връзка, строежа на тези тръбопроводи стана възможно благодарение на напазарувани политици в ЕС - в Германия, Унгария, България. Да строим тръба, която обслужва Газпром, а на всичко отгоре и да платим за това е решение, което може да вземе напълно некомпетентен и глупав политик, или корумпиран такъв. Или и двете заедно - глупав и корумпиран. Колко евро плаща германския данъкоплатец, за да бъдат строени тръбопроводи към Германия? Нула евро - това е отговора. Това се отнася и за турския данъкоплатец. За разлика от тях, нашия Барба Ганьос строи тръбата с пари на българските данъкоплатци. Виждаш ли някаква разлика? Все едно аз и ти да се похвалим с нова кола, но аз да съм я платил, а на теб да ти е подарена. Борисов трябва да бъде съден заради този проект
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 2
Веско
преди 3 години
"Идеята на двата проекта е да затегнат обръча, за да няма възможности за доставка на газ извън този от Русия." Това изречение ми обърка смисъла. Мислех, че опъват тръба, но явно е някакво заградително фортификационно съоръжение. Отде ги копате тея "експерти"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Абе, празна глава, чий проект е това газопроводче, бе?!Дали не е московски?Ние за наша употреба си имаме съществуващ газопровод и интерконектор, другото е транзит за ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
Frosty
преди 3 години
Току-що 2 милиарда отидоха на вятъра и изгоряха с поредния провален проект на Борисов.Банкянският *** ще поеме ли политическата отговорност за проваления му проект, и за изгубените пари на данъкоплатците, или пак ще каже, че са виновни комунистите/Станишев/руснаците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 5
korn
преди 3 години
Мурзилите не четат статии. Те живеят в единт техен си свят. Мурзилите нямат родина, корени и националност. Те са създадени да защитават руските интереси. И тъй като руските интереси опират само до три неща-продаване на суровини, продаване на оръжия и войни, мурзилите не са сложни машини, а имат три функции които изпълняват автоматично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 6
фиг.1
преди 3 години
Мурзилите пак изтупаха от прахта самолетната тема, която впрочем няма никаква връзка със статията. А това, че някой ни изнудва да харчим милиарди за съвсем ненужни тръби явно не ги притеснява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
"С такива съюзници врагове не ни трябват." 1000%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още