IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия планира данъчни облекчения за 1,1 млрд. долара за технологични компании

Данъчният режим ще бъде по-благоприятен за IT компании, отколкото в популярни юрисдикции като Индия и Ирландия

19:17 | 17.07.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия планира да предостави на местни технологични компании данъчни облекчения на стойност 76 млрд. рубли (1,1 млрд. долара), за да диверсифицира икономиката си от добива на петрол и газ, сочи законопроект на правителството, цитиран от Bloomberg.

Мерките за подкрепа включват намаляване на данък печалба от 20% на 3% за софтуерните разработчици и производителите на електроника и свиване наполовина на данъците върху социалните разходи на 7,6% от догодина.

Правителството твърди, че новият данъчен режим ще бъде по-благоприятен за IT компании, отколкото в популярни юрисдикции като Индия и Ирландия.

Сривът на цените на петрола по-рано тази година тласна рублата надолу и показа защо Русия иска да се диверсифицира от енергийния сектор, който допринася за близо половината от бюджетните приходи на страната. Икономиката е напът да регистрира най-голямото си свиване от над десет години заради ниските глобални цени на горивата и блокадата, наложена от коронавируса.

Износът на софтуер и IT услуги, известен като офшорно програмиране, достигна 11 млрд. долара миналата година, сочат данни на лобистката група Руссофт. Индия е изнесла подобни услуги на стойност 136 млрд. долара през 2019 г., показват данни на асоциацията NASSCOM.

Не е ясно до каква степен руските интернет лидери Yandex NV и Mail.ru Group могат да се възползват от данъчните облекчения, тъй като повечето им печалби идват предимно от рекламни и дигитални услуги, отколкото от софтуерни продажби, казва анализаторът Константин Белов от UralSib Bank.

Mail.ru съобщи, че някои от бизнесите й като игри трябва да отговарят на новите правила. Главният финансов директор на Yandex Грег Абовски заяви миналия месец, че очаква някои ползи от данъчните промени.

Русия ще се стреми също да насърчи местното програмиране, като съживи ДДС върху чуждестранен софтуер и лицензи, сочи законопроектът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Това е било най-лесното обещание за всички времена! Технилогични компании в Расия...що за виц? Освен хакерите на държавна хранилка, де що читаво е имало, всичко е избягало на Запад и там си работи.Всъщност виждам уловката, това е легален начин да се плаща на *** фабриките! Технологични компании..пхаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още