IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ обмислят визов мораториум за членове на Китайската комунистическа партия

Подобна забрана ще предизвика реципрочен отговор, което ще навреди на американските интереси в Китай

12:25 | 17.07.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп на една от срещите си с президента на Китай Си Дзинпин. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп на една от срещите си с президента на Китай Си Дзинпин. Снимка: архив Ройтерс

Администрацията на президента Доналд Тръмп обмисля да забрани пътуването до САЩ на всички членове на Китайската комунистическа партия и техните семейства, предава Ройтерс, като се позовава на информация на запознат източник, пожелал анонимност.

Това би влошило още повече и без това напрегнатите отношения между Вашингтон и Пекин.

Висши служители на САЩ са обсъждали въпроса и са разпространили проект на президентска заповед. Дискусиите обаче са на ранен етап и въпросът все още не е стигнал до президента Доналд Тръмп, казват източниците на информационната агенция.

New York Times първи писа са тази възможност, посочва Ройтерс. Дискусиите се фокусират върху това дали да се откажат визи на десетки милиони китайци, което би било едно от най-трудните действия на Вашингтон в условията на т.нар. нова студена война между двете страни.

Подобна забрана, ако бъде приложена, може да удари управляващата Комунистическа партия в Пекин до най-високо ниво и със сигурност ще доведе до отмъщение и реципрочна забрана за пътуване до Китай на американци. Това може да включва не само дипломати, но и бизнес мениджъри, което потенциално ще навреди на американските интереси в Китай.

Говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунин коментира, че подобни действия на САЩ, ако са верни, биха били „жалки”. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео не потвърждава, че се разглежда такава опция, но казва: : „Ние работим под ръководството на президента върху това да намерим начин за натиск върху Комунистическата партия на Китай“. Прессекретарят на Белия дом Кейли МакЕнани коментира пред репортери: „Ние държим всяка опция на масата по отношение на Китай.“

Взаимоотношенията между двете най-големи икономики в света се обтягат сериозно на фона на пандемията от новия коронавирус, тръгнал от Китай, налагането на закон за националната сигурност на Хонконг, претенциите на Пекин в Южнокитайско море, търговията и други спорни въпроси.

Служители на САЩ от различни агенции участват в процеса, който включва разглеждане дали децата на членове на Комунистическата партия да бъдат блокирани от посещения на американски университети, казва източникът на агенцията.

Фактът, че подобна бърза забрана се обсъжда, показва докъде помощниците на Тръмп са готови да стигнат, след като той ясно показа, че темата Китай ще е основна в предизборната му кампания. Тръмп и опонентът му Джо Байдън са в своеобразна надпревара кой ще заеме по-твърда позиция по отношение на Китай.

Помощниците на Тръмп превърнаха Комунистическата партия в основна мишена за това, което наричат ​​"злонамерени" дейности на Пекин. Самият Тръмп обаче се отказа от пряката критика към китайския президент Си Дзинпин, когото определя като свой приятел.

Подобен визов мораториум може да се основава на имиграционните закони, използвани от Тръмп, за да оправдае забраната за пътуване през 2017 г от група предимно мюсюлмански страни. Тръмп също може да получи правомощия да прави изключения за определени лица или категории.

Трудно е обаче да се определи кои китайски граждани точно са членове на Комунистическата партия, тъй като властите в САЩ нямат пълни списъци, казва източникът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още