IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БТПП: Влизането в ERM II не означава, че просто трябва да се изчака един срок

Очакваме да тръгнат процедурите по оперативните програми в подпомагане на фирмите за дигитализация и технологична модернизация, посочи Васил Тодоров от БТПП

11:16 | 16.07.20 г. 1
БТПП: Влизането в ERM II не означава, че просто трябва да се изчака един срок

Той посочи, че са идентифицирали три национални приоритета, които са възможни и достижими към момента - приемането ни в Шенгенската зона, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и ERM II.

„Една от тези цели беше постигната, така че това е изключително положителен факт за икономиката. Сега вече в наши ръце е да спазим и тези правила, защото влизането в чакалнята на еврозоната не означава, че просто трябва да си изчакаме един срок”, коментира Тодоров. 

Той обясни, че в рамките на минимум двугодишен период ще се наблюдава валутният курс на лева спрямо еврото, въпреки че е фиксиран.

„В правилата на чакалнята има един интервал от плюс-минус 15%, в който една валута може да се движи, за да бъде приета тя за стабилна. Имаме запитвания дали курсът лев-евро е фиксиран, или ще се движи в този интервал", каза експертът и потвърди, че курсът лев-евро към момента е фиксиран и не се очакват промени в тази посока. Главният секретар на БТПП напомни, че интервалът е валиден за страните, в които „валутата все още се движи”. 

Според него влизането на България в ERM II е една безспорна гаранция и сигнал за инвеститорите. „По никакъв начин не смятам, че е намаляла мисията на държавата да привлича сериозни инвеститори”, посочи той.

Тодоров смята, че за инвеститорите, разглеждайки целия пакет от възможности на българския пазар, е изключително важно какъв е кредитният рейтинг, каква е ситуацията с валутния курс, с макроикономическата стабилност, с банковия сектор. 

„Всички тези неща са свързани с т.нар. „чакалня" на еврозоната. Така че за България това е един много положителен факт, който съм сигурен, че чуждестранните инвеститори ще отчетат с плюс, разглеждайки плановете си за страната ни”, коментира Тодоров. 

Представителят на работодателската организация коментира мерките на държавата в икономиката заради коронакризата.

„Очакваме спадът да продължи до края на годината, независимо как ще се развие пандемията. Мерки, свързани със затваряне на предприятия, освен при някакви драстични ситуации, трудно ще се реализират. Призоваваме държавата да с фокусира върху дигитализацията и възможността за дистанционна работа. В момента оглеждаме правилата в Кодекса на труда за това“, информира той.

Васил Тодоров се надява да се изпълнят макар и с по-бавни темповете процедурите по оперативните програми, които са свеж финансов ресурс, които да достигнат до българските компании. Той посочи, че това са процедури за дигитализация на малките и средните предприятия, технологичната модернизация на фирмите.

Кои са стратегическите задачи пред икономиката? Как протичат преговорите по националното споразумение за реформи? Какъв ще е новият механизъм за колективните трудови договори и каква е позицията на работодателите? Как вървят преговорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество? Защо работодателите настояват правителството да изкара мандата си?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването “Светът е бизнес” вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Petar2015
преди 3 години
Общи приказки, въртящи се около повтаряне на "положително" и "рейтинг". Не става ясно какво друго ще правим освен да чакаме и да наблюдаваме фиксирания си валутен курс...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още