IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Радев: Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта

Сметките на кабинета и главния прокурор да оцелеят само удължава кризата, заяви президентът в обръщение към нацията

18:28 | 15.07.20 г. 15
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта. Това заяви президентът Румен Радев в обръщение към народа.

„Сметките на кабинета и главния прокурор да оцелеят с внушения и интриги, отказът да се чуе гласът на България, само удължава кризата - доверието е загубено“, каза държавният глава. Според него рестартирането на политическия процес минава през оставка на правителството и главния прокурор и провеждането на избори.

"Протестът е общонационален и обединява всички възрасти и социални категории. Длъжни сме да бъдем мъдри и единни, за да не допуснем да се разпилява тази енергия, както и да не допуснем интригите на задкулисетто да внасят разединение", каза Радев.

По думите му никога народът не е бил по-единен в искането си за законност и в смелостта си да бъде актьор, а не зрител на своя живот.

"Това, което става днес по улиците, е достояние на всички български граждани, които посяват днес своето бъдеще. Организацията е именно на това тяхно усилие", посочи президентът.

"Трябва да си даваме сметка, че мафията се храни от страха и апатията. Внушенията, че българите по площадите са платени издават арогантност и безсилие", категоричен е президентът.

"Мобилизацията на българите е израз на националния консенсус антимафия. На куража да се нарекат проблемите с истинските им имена. На решимостта повече да не се търпи корупцията и нейният чадър в прокуратурата. На срастването на властта с медиите. На дълбоката държава, която ерозира демократичните институции и закона", заяви още президентът.

"Тази мобилизация е огромен исторически капитал, който може да промени съдбините на отечеството и на всеки от нас. Той не е притежание на никой лидер и никоя партия, а на целия български народ", категоричен беше президентът. 

По думите му доверието е загубено и това се вижда навсякъде по площадите.

Президентът призова и полиция, и протестиращи за ненасилие и без провокация. Не трябва в този исторически момент да допускаме да се опорочават справедливите искания на гражданите", заяви президентът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 3 години
никога не съм бил.... твърдо против да управляват военни, полицай и подобни топчета от всякви милитализирани организации.Единствените избпри на които не гласувах беше балотажа между цецка и ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Защитник на Рундьо Рублата ли стана??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 3 години
мало започваш да приличаш на герберски ***... ама сигурно е случайно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 3 години
бегай да сучувстваш на васко и цецо из Београд...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
kane
преди 3 години
...интересно е как винаги съчувствам на по слабия. Преди тая моя подкрепа имаше Радев, но сега тя се пренася на Борисов...колкото повече тъпчиш един човек, толкова по силна подкрепа му създаваш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 0
vladi_guetzov
преди 3 години
Изгонването на мутрите е трудно и може би невъзможно.Преди всичко трябва да се гласуват ясни и точни закони,/без вратички и недвусмислени/,които да сложат ред в страната.Закони ,които защитават частната собственост ,живота и здравето на гражданите,закони които поставят ясна отговорност на ръководители/администрация и подсъдност за безстопанственост, фалиране/източване на предприятия,средства и програми.Закони , които гарантират ясни поръчки,открити процедури ,прозрачни решения и обществото да бъде информирано за тях.Закони ,които защитават българския интерес срещу монополи и картели и срещу чужди компании ограбващи ресурсите на страната , и закони гарантиращи плащането на данъците в България,/без машинации и др./.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Рундьо Рублата се прави на ни лук ял, ни лук мирисал! Откъде се появи ти бе, зелен чорап лимитиран, добутан за президент от Решетников и мвстния мypзилаж?! Слугинаж на московското лоби тръгнал да плюе мутрите, че вие и твоите господари ги създадохте, бе!Ти, Рундьо, си същия, като другите! Просто си от страната, която не *** баница в момента, но много би искала да ***! Ти си част от проблема, а не решението!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 2
bgMan
преди 3 години
Принципно е прав ама само наполовина. Мутрите са само обикновени пешки.Докато не бъдат изхвърлени кукловодите дето дирижират всичко нищо няма да се промени. Ще изхвърлим тези и просто руснаците ще назначат техните мутри във властта.Радев - няма държава на този свят, на която руснаци и русофили да са помогнали да се освободи за да бъде наистина свободна. Руснаците на свой ред искат васални територии и политици-лакеи и ти, Радев, си много илюстративен пример точно затова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 0
penman
преди 3 години
Плевнелиев е несравнимо по-интелигентен и почтен човек от Льотчика. Само за комунистическите к.ратуни и б.андитите, които протестират, не е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
penman
преди 3 години
"Крадецът вика "Дръжте крадеца"".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още